dimecres, 2 de novembre de 2016

Presentat a l'Arxiu el llibre "José Martín Moreno. El oficio reintegrado al arte"


El passat dijous dia 27 a les 19:00h. va tenir lloc al vestíbul de la seu de l'Arxiu a l'Espai Via Favència la segona presentació oficial del llibre "José Martín Moreno. El oficio reintegrado al arte", escrit pel nostre company Ricard Fernández Valentí. Cal recordar que la primera presentació es va fer el 18 d'octubre a la llibreria Alibri. Editat per l'editorial sevillana Punto Rojo, aquesta nova obra, la vuitena de l'esmentat autor, recull les memòries de l'escultor José Martín Moreno, nascut al barri de les Roquetes el 1934 i actual veí de Verdum que es va dedicar a crear escultures de metall a partir d'una tècnica escultòrica única i inèdita mitjançant la soldadura elèctrica. Una quinzena de persones, tant membres de l'Arxiu com d'altres persones interessades, van assistir a la presentació, en la qual no hi va faltar el mateix José Martín Moreno, fet que va satisfer als presents al tractar-se de l'autèntic protagonista.


El primer a parlar va ser el Ricard en qualitat d'autor del llibre, el qual va explicar les raons que el van portar a escriure l'obra que presentava. Arrel d'una entrevista que van fer al José Martín Moreno a "El Periódico de Catalunya" l'any 2012, el Roberto Lahuerta Melero, el nostre company de l'Arxiu especialitzat en història de cinemes i en biografies de personatges destacats de Nou Barris, es va interessar per entrevistar-lo i convidar-lo a la nostra entitat. Va ser aleshores quan l'escultor va conèixer al Ricard i va descobrir la seva trajectòria, motiu pel qual li va proposar d'escriure les seves memòries. I així va ser com va començar l'aventura, amb moltes setmanes d'entrevistes i aportacions de fotografies, catàlegs i retalls de la premsa. A més, també va fer-se soci de la nostra entitat. Després va parlar el José Martín Moreno, el qual va fer un breu resum de la seva vida i de la seva trajectòria escultòrica.


Finalment es va passar un PowerPoint amb imatges orientades a donar a conèixer la figura de l'escultor, cosa que va delectar als assistents que van quedar sorpresos al contemplar diverses fotografies de les escultures així com de la seva tècnica de treball. Les explicacions van anar a càrrec de tots dos, tot fent un repàs a la seva biografia, al seu contacte personal amb personatges famosos i a la seva obra escultòrica. El públic va aprofitar l'ocasió per a fer preguntes. Al tractar-se d'unes memòries, el llibre ha estat escrit en primera persona com si fos directament l'escultor qui l'expliqués. L'obra està estructurada en tres parts. La primera explica els seus orígens i vivències als barris de les Roquetes i Verdum de l'actual districte de Nou Barris, la seva infantesa i adolescència durant la Guerra Civil i, especialment, durant els anys de la postguerra. Es fa una descripció de com era el lloc on va néixer i es va educar, alhora que es reflecteix el màxim possible la duresa i el sofriment conseqüència de la misèria i la fam que va patir i tant el va marcar com a persona.


La segona part explica el naixement de la seva vocació com a escultor, com es va iniciar, com va descobrir la seva nova tècnica revolucionària i com va poder començar a sortir del pou de la misèria. Són els anys de joventut i maduresa personal que culminen amb el seu matrimoni i formació de la seva pròpia família. La tercera part, la més extensa, relata la seva trajectòria professional com a escultor i el seu contacte amb personatges famosos i influents d'aquella època, tant periodistes com a artistes als quals bé els va fer un bust o una escultura, bé el van ajudar a projectar-se com a figura destacada i coneguda en el món de l'art. Es fa referència a gent com Àngel Marsà, Joan Viñas, Palomo Linares, Salvador Dalí, els reis Joan Carles I i Sofia, Josep Maria Bayona, Jordi Pujol, Anthony Quinn, Joan Abelló i Josep Maria Cadena, entre d'altres.


La quarta i última part explica la seva jubilació forçosa, el seu retorn a Nou Barris i el seu llegat en l'actualitat. El subtítol del llibre "El oficio reintegrado al arte" correspon a una cita procedent d'una crítica d'art de l'Àngel Marsà en relació a l'obra del José Martín Moreno.
Acabat l'acte es va fer un aperitiu i un refrigeri i es van posar a la venda exemplars. Per a qui estigui interessat, el llibre es pot adquirir a la nostra seu de l'Arxiu al preu únic de 14 euros, amb la possibilitat de què l'autor us faci una dedicatòria. Ben aviat es distribuirà també per les llibreries del districte de Nou Barris.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada