dimarts, 23 de maig del 2017

Presentació del monogràfic del castell de Torre Baró i visita guiada a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova


El passat diumenge dia 21 a les 11.00 h del matí va tenir lloc a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova una segona presentació del monogràfic “Història del castell de Torre Baró” que forma part de la nova col·lecció titulada "Els monogràfics de l'Arxiu". L'acte va estar protagonitzat pels dos autors de la revista, els nostres companys Jordi Sánchez i Ruiz i Ricard Fernández i Valentí. L’acte va tenir la presència tant d’alguns dels nostres companys i col·laboradors habituals de l'Arxiu, com també d'altra gent ocasional que, encuriosida, va decidir d'apropar-se.
Amb aquesta revista s'obre una nova col·lecció dedicada a tractar la història d'aquells elements patrimonials, temes o bé fets històrics que mereixen un capítol apart per la seva importància, amb el propòsit de fomentar la memòria històrica dels barris del districte de Nou Barris.


Durant la presentació els dos autors van projectar un PowerPoint explicatiu i amb imatges històriques del castell. Cada autor va explicar la part que va redactar. El Jordi ha estat el responsable dels vuit primers capítols: 1) Els Pinós i la Torre del Baró; 2) Els marquesos de la Manresana; 3) Carlos Edmundo Sivatte i Vilar; 4) La hipoteca de l'heretat de la Torre del Baró; 5) La Companyia d'Urbanització de les Altures del N.E. d'Horta-Les Roquetes; 6) L'ampliació de la finca de la Torre del Baró; 7) El politècnic de Barcelona; i 8) La carretera Alta de les Roquetes. D'altra banda, el Ricard ha escrit els onze capítols restants: 9) El Castell de Torre Baró i el Xalet de la Trinitat; 10) La Guerra Civil i la postguerra: quan la Torre Baró fou un veritable castell; 11) Quan el castell es convertí en icona de Nou Barris; 12) De la fi del franquisme a l'Acampada Urbana; 13) L'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris entra en acció; 14) Proposta d'Escola de la Natura; 15) Primera rehabilitació del castell; 16) El castell, un referent de primer ordre de l'Arxiu; 17) El castell es torna a degradar; 18) El procés de recuperació del castell; i 19) La inauguració. Obertura al públic i usos actuals.


L'interior de la revista es troba força il·lustrat amb imatges corresponents a textos d'expedients, a fotos del mateix fons documental de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i de cedents que van col·laborar en el llibre "L'abans a Nou Barris".
Aquest laboriós treball ha permès de descobrir aspectes històrics els quals es creien veritables i que finalment han resultat erronis. En la introducció de la nova revista s'esclareix d'on prové el nom del castell, on s'ubicava, quantes Torres del Baró han hagut realment, qui van ser els seus propietaris i quina diferència hi ha entre "Torre del Baró" i "Torre Baró", entre d'altres coses. Però el descobriment més important ha estat que el castell actual que avui en dia coneixem i gaudim no va ser erigit el 1905 com es creia sinó que fou construït força més tard, motiu pel qual encara hi hauria temps de celebrar el seu veritable centenari.


L'elaboració d'aquest primer monogràfic ha estat en part possible gràcies a la col·laboració desinteressada d'Antonio Gómez Planas, Vicent Guallart Furió i Xavier Soldevila Fernández, als qui estem agraïts per les seves interessants aportacions.
Aquest monogràfic es ven tant a la nostra entitat com al mateix castell de Torre Baró, a l’entrada principal. Per als socis i sòcies té un cost de 3 euros, mentre que per a la resta de públic val 5 euros.
Posteriorment es va fer una visita molt interessant a les instal·lacions de la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova, que enguany commemora el centenari de la seva construcció, juntament amb el conjunt situat a la Trinitat Vella. Les explicacions històriques i geogràfiques al públic assistent van anar també a càrrec del Jordi i el Ricard, a més del nostre company Arnaldo Gil. Es va poder entrar a l’antiga piscina, al dipòsit d’aigua i al túnel que connecta sota l’avinguda Meridiana amb el conjunt de la Trinitat Vella.


Algunes persones del públic assistent que són veïnes del districte des de fa molt anys van explicar anècdotes personals i van recordar les seves vivències en relació al present espai. Una vegada més, la nostra entitat va demanar la represa i finalització de les obres del conjunt patrimonial de l’aigua, el desenterrament del Pont dels Tres Ulls, l’obertura definitiva del túnel soterrani i la reconversió de la Casa de l’Aigua com a centre museístic i d’interpretació de l’aigua.

1 comentari: