El passat diumenge dia 13 va tenir lloc la passejada de barri dedicada a conèixer el recorregut i els escenaris reals on es van produir els segrestos dels autobusos de les línies 11 i 47 per reivindicar millores en el transport públic. El punt de trobada va ser a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència) a les 10.00 h del matí, on es va congregar el públic assistent que va ser força nombrós, una quarantena de persones, per la gran expectativa que ha generat aquesta ruta, especialment després d’haver-se estrenat als cinemes la pel·lícula “El 47”. De fet, les places es van exhaurir de seguida i, donat el gran èxit assolit, aquesta passejada es repetirà excepcionalment el proper diumenge 10 de novembre i, fins i tot, no es descarta una tercera edició per al desembre. Les explicacions anaren a càrrec de la companya Montse Argente i dels companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil.
L’itinerari no només ha pretès donar a conèixer uns episodis de lluites veïnals ocorreguts als anys 1974 (línia 11) i 1978 (línia 47), sinó que també s’ha explicat de forma objectiva les diferents accions i llocs on van succeir els esdeveniments, tot donant la veu als veïns i veïnes que van participar en aquestes lluites i que han aportat el seu testimoni personal. Per aquesta raó s'ha posat una especial èmfasi en el caràcter comunitari que va portar a fer realitat les accions veïnals. Tal i com deia la lluitadora i líder veïnal Maria Àngels Rivas, gràcies a les manifestacions aleshores il·legals es van aconseguir millores per als barris i més qualitat de vida per als seus habitants. Les dels autobusos en són un bon exemple.
L’estrena de la pel·lícula “El 47” i l’interès generat ha motivat la passejada com a bona excusa per recuperar la memòria històrica en general i posar en valor la importància dels transports públics en particular en aquells barris de difícil accessibilitat com ara Les Roquetes i Torre Baró, entre d'altres.
L’activitat, que ha tingut el suport de les Associacions de Veïns i Veïnes de Les Roquetes, Torre Baró i Verdum, està emmarcada dins les Jornades Europees de Patrimoni, una iniciativa conjunta del Consell d'Europa i la Comissió Europea en la qual participen cinquanta estats europeus signataris de la Convenció Cultural Europea. Es tracta d'unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de promoure l'accés al patrimoni cultural. El programa, de periodicitat anual, ofereix generalment durant un cap de setmana de setembre o octubre l'oportunitat de visitar monuments, museus i zones d'interès cultural, obrint les portes al públic.
L’itinerari, de vuit quilòmetres de longitud, es va iniciar a la seu de l’Arxiu (Espai Via Favència). Des d’allà es va continuar per la Via Favència, els carrers d’Almagro, Alcàntera, Mina de la Ciutat, Cantera i Llobera fins a la carretera Alta de les Roquetes. Com a punts d'interès es van visitar indrets significatius com ara la Via Favència, l'A.V. Verdum i l'A.V. Roquetes, alhora que es van relatar esdeveniments com ara la lluita de l'aigua i el clavegueram, la lluita per asfaltar els carrers, la lluita per millorar els habitatges de l'Obra Sindical del Hogar, la lluita per l'ambulatori, la lluita per l'Ateneu Popular i els segrestos d'autobusos de la línia 11.
Ubicats al barri de Torre Baró, en la segona part de l'itinerari, el grup es va enfilar muntanya amunt pel carrer de Castellví, l’avinguda d’Escolapi Càncer fins a la plaça dels Eucaliptus, davant l’estació “Torre Baró / Vallbona” de la L11 de metro i de Rodalies, on va finalitzar. Com a llocs d'interès es van visitar la seu de l'A.V. Torre Baró, el castell i el punt que va generar més expectació: la casa on va viure el Manuel Vital, el protagonista del segrest de l'autobús de la línia 47. En un moment de la passejada es va aprofitar l'ocasió per escoltar un enregistrament sonor on l'esmentat líder veïnal i conductor d'autobús comentava en una entrevista feta l'any 1995 com es va produir realment l'acció que ha donat lloc a la pel·lícula.
Finalitzada l'activitat el públic assistent va quedar força satisfet per l'experiència que ha trascendit més enllà del districte de Nou Barris, generant interès a persones d'arreu de Barcelona encuriosides a descobrir uns escenaris que els resultaven completamet desconeguts. Les càmeres de Betevé estigueren presents i, en definitiva, tot plegat ha tingut gran ressò als mitjans de comunicació. Des d'Internet es poden llegir diferents reportatges publicats i a la nostra pàgina de YouTube podreu veure un resum del què ja estat aquesta experiència.
Fotos: AHRNB, Arnaldo Gil, José María Medina i Marc.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada