diumenge, 22 d’abril del 2012

El Nord de Barcelona ara fa 90 anys


És la primera imatge de la Barcelona Metropolitana després de les agregacions (el 1903 es va absorbir Horta i fins al 1923 no es va incorporar la última, Sarrià). La imatge correspon a un fragment de una postal panoràmica del fotògraf francès Lucien Roisin que, allà per l’any 1920, s’establí a Barcelona per exercir el seu ofici.
La seva visió del què hauria de ser el territori que havia de patir el més gran canvi urbanístic en les següents dècades, va ser gairebé profètica.
Tot el territori que seixanta anys més tard havia de romandre els Nou Barris, no era més que un conjunt de casetes disseminades on, des de la distancia només es podien identificar alguna gran construcció com el Manicomi i alguna masia aïllada.
Amplieu la fotografia i intenteu identificar algun lloc que, malgrat estar molt canviat, encara persisteix. Malauradament, l’escassa sensibilitat de la pel·lícula de l’època, ens furta molts detalls, però sí que ens dona una imatge global del territori d’una Barcelona escassament poblada que acapara des del Tibidabo fins el Maresme.


Josep Maria Babí Guimerà

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada