dimecres, 25 de desembre del 2013

MISSATGE DE NADAL


Amics i amigues:
Immersos de ple en aquestes dates tan entranyables, volem expressar-vos els nostres millors desitjos de pau, salut, amor, felicitat i prosperitat. Tanquem un any que podríem considerar d'excel·lent per diverses raons. Ens hem consolidat al nou local de Via Favència i gràcies als mitjans tècnics i humans de què ara disposem estem fent una embranzida espectacular com mai no ho havíem fet al llarg de la nostra història. És per això que aconseguim assolir els nostres objectius amb més rapidesa i comoditat. El present curs dedicat al patrimoni de Nou Barris ha estat força participatiu, fet que ha reflectit i encara reflecteix l'interès de les persones per la memòria històrica i la seva sensibilitat per preservar allò que és un valor útil i que forma part dels barris del districte. Enguany, han sortit a la llum dos nous llibres de la col·lecció Favència, una nova aposta per a fomentar les publicacions i fer arribar la cultura a tothom. D'una banda s'ha presentat el títol "La Marta de Santa Eulàlia", escrit pel nostre company Josep Maria Babí Guimerà i, per una altra, "Cines de barrio", obra del nostre company Roberto Lahuerta Melero. Paral·lelament, l'editorial Temporae ha publicat el llibre "Así era Nou Barris", del nostre company Ricard Fernández Valentí. La resposta de la demanda ha estat espectacular i això ens estimula a seguir treballant per les persones, allò que veritablement més ens interessa.


Malgrat que aquest curs el donem per finalitzat, volem manifestar que la difusió de la memòria històrica i la defensa del patrimoni de Nou Barris han estat, són i seran els dos grans pilars sobre els quals s'assenta la nostra entitat. Per tant, aquesta lluita continuarà i amb el nostre esforç continuarem vetllant per tot allò que és nostre, de tothom.
El nombre de socis i sòcies ha experimentat un sensible creixement. Actualment, ja són 215 les persones i entitats que formen part de l'Arxiu i que gaudeixen de les nostres publicacions, de les nostres activitats i de la nostra documentació. Al local de Via Favència tenim un excel·lent equip de treball que, desinteressadament, col·labora assíduament en les seves especialitats per tal de fer créixer l'entitat, amb compromís, fidelitat i il·lusió. Des de sempre, ens hem constituït com un equip capaç de plantejar problemes, oferir solucions, presentar noves idees i escoltar els suggeriments personals com a valors fonamentals. El resultat ha estat la convivència, la confiança, la complicitat, la sintonia, l'amistat, l'estimació, la companyonia i la solidaritat, uns principis que tan bon ambient de treball ens han proporcionat. Per a nosaltres, descobrir noves persones interessades a col·laborar significa descobrir nous talents.


Any rere any, el fons documental creix indefinidament, i és per això que hem esdevingut el primer arxiu de Nou Barris i el primer arxiu popular de Barcelona. Fins ara ningú no ens ha superat, ni tant sols igualat, però no pas per això subestimem o competim contra aquells centres de documentació particulars que, amb bona voluntat, aposten per la difusió de la memòria històrica i de la cultura als barris de la ciutat. Tot el contrari. Des d'aquí, els animem a créixer i a formar en un futur no gaire llunyà una gran xarxa que esdevingui un referent sociocultural per altres ciutats tant del nostre país com d'arreu del món.
La difusió ha estat i continuarà essent clau per a ésser coneguts i estendre més la nostra capacitat d'actuació. L'entranyable revista "L'Arxiu" i els butlletins "Petit Arxiu" són uns clàssics que mai no han baixat la seva popularitat. El nostre blog és el principal canal al món informàtic, com també és una finestra oberta el grup de Facebook i a Twitter, amb més de 600 i 180 persones i entitats que ens segueixen, respectivament.


Enguany, la nostra entitat ha complert 30 anys de la seva existència. Després de tres dècades, el futur és garantit. Tenim la convicció que l'Arxiu algun dia celebrarà les seves noces d'or i, per què no, el centenari. La clau de la supervivència en temps bons i dolents ha estat la fe cega en nosaltres mateixos i en aquest magnífic projecte que va néixer per fer front a una injustícia històrica i perquè la gent de Nou Barris, d'alguna manera, ho necessitava. Han estat mereixedors d'un càlid homenatge els seus dos principals fundadors i alhora esperits de l'entitat, l'Arni i la Maria Lluïsa, gràcies als quals tot allò què avui tenim i gaudim ha estat possible i és una realitat.
Per al proper any 2014 el curs estarà dedicat a personatges de Nou Barris, tant nascuts al districte o que han incidit d'alguna manera en la història dels seus barris. Serà un any interessant on mostrarem històries singulars i desconegudes, i intentarem que sigui encara millor i ple d'èxits. L'equip format per Ricard Fernández Valentí, Marta Grau Serrat i Jordi Sánchez Ruiz continua treballant en la publicació del llibre "L'Abans a Nou Barris", que surt setmanalment en fascicles als quioscos i llibreries. Convidem a tothom qui ho desitgi que participi en la cessió de fotografies antigues que faran d'aquest treball un patrimoni gràfic inigualable. Igualment, el projecte "Relligant Nou Barris" s'estendrà a més indrets per donar a conèixer a tothom els llocs d'interès del territori que mereixen ser recordats i recuperats. El nom, idèntic al llibre d'en Francesc Pujol Martínez, desaparegut ara fa 10 anys, és en part el millor homenatge a qui va ser un excel·lent col·laborador, company i amic. Nosaltres hem après del mestre i prenem exemple del seu propòsit que va ser fer cultura als barris.


A les persones que sota la injustícia d'aquesta crisi econòmica es troben en atur, en risc d'exclusió social, immersos en la pobresa i la marginació, en els límits del desnonament o sense sostre i en qualsevol altra situació desfavorable, volem donar-los tot el nostre ànim i suport perquè puguin sortir del pou tan aviat com els sigui possible. Per acabar, des d'aquí voldríem dirigir-nos a vosaltres amb una forta abraçada per desitjar-vos de tot cor i amb els nostres millors sentiments que passeu unes Bones Festes i tingueu un Feliç Any Nou.

1 comentari:

  1. Com escriu el punyetero! Fins i tot rmociona! De gran vull ser com ell

    ResponElimina