dissabte, 5 d’abril del 2014

ABRIL. S'inaugura la plaça de Sóller


El 17 d'abril de 1983 es va inaugurar la nova plaça de Sóller, al barri de Porta, en aquells anys considerada la plaça més gran de Barcelona. En la celebració, la plaça va comptar amb la presència de l’alcalde de Barcelona Pasqual Maragall, i de l'alcalde de Sóller, Antoni Arbona Colom.
Segons descrivia un article publicat al butlletí número 5 del 1976 de l'Associació de Veïns de Porta, "a principios de 1975 la plaza Soller era un nido de ratas de 22.000 m2, a un lado los cimientos abandonados de unas construcciones, el resto de la plaza era un paisaje lunar de montículos y hondonadas, cubierto de barro o recorrido por nubes de polvo según la época del año. Unas escuelas de conducir habían aprovechado un amplio sector de la plaza y los coches de prácticas con suspensión maniobras en el solar incrementaban el caos general, planeando sobre este panorama, Los intereses privados de poderosas inmobiliarias dispuestas a edificar en la plaza y consumar así un fabuloso negocio”.


No va ser fins l'any 1975 que es van anar organitzant més assemblees veïnals i diferents actes públics a la plaça davant l'amenaça de l'especulació. Les pressions van ser donant els seus fruits i l'any 1976 es va demanar a l'Ajuntament de Barcelona que expropiés el solar i que es procedís a enjardinar-ho i il·luminar d'aquest. El 1979, l'Ajuntament de Barcelona va comprar el solar de per construir la plaça i l'any següent es van iniciar les obres d'urbanització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada