dilluns, 12 de maig del 2014

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

Els diumenges no feien festa


El nostre capellà arribà al barri naixent de les Roquetes l’any 1964, que s’anava construint al peu de la muntanya i en carrers costeruts. Sembla que Mossèn Jaume Pinent parcel•là i vengué la seva propietat i les condicions urbanístiques aquell any eren sota mínims: No hi havia enllumenat al carrer ni a les cases, i tant sols quatre o cinc fonts on la gent s’acumulava fent cua per omplir la galleda i la garrafa. Hi mancava qualsevol sistema de recollida d'aigües brutes que circulaven per una rasa al llarg del centre del carrer, ni gens menys asfaltat.

El mateix mossèn es quedà sorprès per la situació en que vivia aquella gent. Per això, contactà amb el rector de la parròquia de Sant Sebastià, el qual contactà amb els líders veïnals dels diferents carrers que, finalment, d’acordaren que allà on no hi arribava l’Administració hi arribarien ells. I així va ser. Mobilitzats els veïns i amb l’ajut de un grup d’estudiants, van fer l’estudi que calia per instal•lar el clavegueram, aixecaren els plànols que presentaren a l’Ajuntament i passaren casa per casa per recaptar els diners necessaris per adquirir el material. La majoria hi va col•laborar.

Es van escollir els diumenges i dies festius dels mesos de juliol i agost (els dissabtes eren laborables a jornada sencera) per realitzar els treballs. L’horari era de les sis del matí fins a la una del migdia.

Aquest imatge d’un oli del mestre pintor i veí de les Roquetes, Manuel Fernández, ens dona una fidel imatge d’aquests homes obrint la rasa pel carrer de la Cantera durant aquells calorosos mesos d’estiu.

Qui era aquest capellà tant recordat per els antics veïns de Roquetes?


a)    Josep Juncà

b)    Santiago Thió i de Pol

c)     Joan Cuadrench

d)    Abelard Sayrach


La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada era, efectivament, la:
b) El carrer de la Maladeta, antic torrent d’en Piqué. Dues encertants, la Neus i l'Àngels. Quina llàstima que d’altres veïns de Porta no hagin volgut o sabut participar en quelcom que hi ha al davant de casa seva i pel qual han lluitat.

1 comentari: