diumenge, 13 de juliol del 2014

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

El carrer de Jaume Pinent


Briquets, Jaume Pinent, Joaquim Valls, Llobera, Badosa, Boada, Vidal i Guasch… són noms familiars que ens porten a alguns carrers dels nostres barris. Però es convenient recordar que al darrera d’aquests noms hi ha persones, perquè són els noms dels propietaris dels terrenys que, als anys cinquanta i començaments dels seixanta, van decidir de parcel•lar les seves propietats i vendre-les als immigrants que tenien que sortir de les seves terres a la recerca d’un futur millor perquè edifiquessin allà les seves vivendes.

Alguns d’aquests terratinents emparentaven entre ells mitjançant compromisos matrimonials entre ells mateixos o els seus descendents, la qual cosa no feia més que engrandir les seves propietats.

Avui voldríem parlar concretament del carrer de Jaume Pinent, que ja surt als nomenclàtors de Barcelona de principis dels anys trenta. És un dels carrers més costeruts del barri de les Roquetes, d'uns tres-cents metres, que s’enfila des de la Via Favència fins el tram escalonat que el porta fins el carrer de l'Artesania, ja al peu de la muntanya de Torre Baró.

Aquest personatge era parent d'un dels més grans propietaris que, encara en vida, a carrer on viva ja lluïa el seu propi nom (mai res més ben dit allò d'“el seu carrer”), en Joaquim Valls. Però, quin parentiu unia en Joaquim i en Jaume?


a)     Oncle i nebot

b)     Cosins per part de mare

c)     Sogre i gendre

d)     Avi matern i nét


La resposta correcta a la pregunta de la setmana passada era la:
d) Roquetes. La Neus ho ha encertat (qui si no?). Es veu que coneix a fons les biblioteques, pel davant i pel darrera, pel darrera i pel davant. (Estarà contenta la Victòria, la directora, que surt la seva biblioteca…)


1 comentari: