dilluns, 22 de setembre del 2014

Aquest proper dijous dia 25 la cultura mexicana farà presència a l'Arxiu


Aquest proper dijous dia 25 de setembre a les 19:00 hores al vestíbul de l'Espai Via Favència, l'Arxiu Històric de Roquetes oferirà una activitat atípica però interessant activitat que permetrà contribuir a la projecció internacional de la nostra entitat.

L'investigador Josué Mario Villavicencio Rojas ens brindarà amb una ponència sobre  les experiències i aportacions relatives a la seva investigació d'història local a la regió d'Oaxaca (Mèxic) i, en particular, com va crear el seu arxiu històric i com va formar cronistes comunitaris. En definitiva, una història paral·lela i similar a la nostra que permetrà intercanviar experiències.

Tanmateix, es vol establir nexes de col·laboració entre els investigadors i historiadors de les institucions mexicanes i catalanes, en aquest cas amb l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Per dur a terme aquesta activitat es compta també amb la participació de l'Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades de la Benemérita Universidad Autónoma de Puebla i la gestora cultural Reina Mendoza.

La presència d'Oaxaca, Mèxic, continua a Barcelona durant el mes Patri, considerant-se a aquesta província una de les màximes exponents de la cultura mexicana per ser presentada a nivell internacional. Oaxaca es caracteritza per comptar amb un gran llegat històric i cultural a les vuit regions en què es divideix, per això és necessària la formació de cronistes comunitaris perquè contribueixin a preservar i difondre el patrimoni cultural de les seves comunitats a través de la seva història. Per això es presentaran experiències de les regions de Mixteca i Costa Chica.

L'investigador Josué Mario Villavicencio Rojas, amb el suport de l'arxiu municipal i de l'arxiu parroquial de la comunitat de San Sebastián Tecomaxtlahuaca, situada a la regió de la Mixteca, va iniciar a finals del segle passat el projecte d'investigació Fuentes para la historia de Oaxaca, la qual cosa li va permetre vincular-se amb promotors culturals comunitaris. Aquest contacte va afavorir la formació de nous cronistes i propiciar un ampli panorama del qual es compon el vigorós patrimoni d'Història Mexicana. 

El conferenciant és doctor en història per la Benemérita Universidad Autònoma de Puebla (BUAP), professor-investigador de l'Instituto de Ciencias Sociales y Humanidades "Alfonso Vélez Plec" de la BUAP, professor del postgrau del mateix institut i del Colegio de Historia, Facultad de Filosofía y Letras de la mateixa institució en l'àrea d'història econòmica. Les seves línies d'investigació han estat sobre història social, econòmica i política i sobre història regional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada