dilluns, 1 de desembre del 2014

Gran èxit de la presentació del volum del llibre L'ABANS NOU BARRIS


El passat dijous dia 27 de novembre a les 19:00h. va tenir lloc a la Biblioteca de Vilapicina i la Torre llobeta la presentació del volum del llibre L'ABANS. BARCELONA NOU BARRIS. RECULL GRÀFIC (1880-1984) publicat per l'editorial Efadós amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.
L'acte va comptar amb una presència força nombrosa d'assistents que es van comptabilitzar sobre les 130 persones, moltes de les quals eren cedents de les fotografies que han fet realitat aquest llibre. Per part de l'editorial Efadós assistiren la representant principal, Roser Arís, i el maquetador de la col·lecció, Sergi Serra. Per part del districte de Nou Barris hi havia el portaveu i conseller de Promoció Econòmica i Cultura, Santi Borrull, i l'arquitecte en cap de l'Ajuntament, Vicent Guallar.
La presentació va anar a càrrec dels tres autors del llibre, alhora companys i col·laboradors de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris: Ricard Fernández i Valentí, Jordi Sànchez i Ruiz i Marta Grau i Serrat. També va comptar amb la participació de la regidora del districte de Nou Barris, Irma Rognoni.


Ricard Fernández i Valentí va ser l'encarregat d'obrir l'acte i de presentar els membres de la taula. Dos PowerPoint van servir per mostrar al públic quins eren els destacats del llibre, és a dir, aquells elements que per la seva importància mereixien tenir una rellevància especial pel fet d'haver estat clau en l'evolució històrica i la transformació de Nou Barris. En aquest sentit, va puntualitzar la dificultat a l'hora de fer la tria final de tots ells. Pel que fa als destacats històrics, l'obra conté un total de 7 relatius a fets, 4 d'espais geogràfics, 5 de personatges, 1 de folklore i 6 d'equipaments. En quant als destacats de patrimoni, hi ha un total de 5 relatius a elements catalogats, 2 de no catalogats, 5 considerats en situació de perill i 2 de desapareguts. Un tercer PowerPoint va il·lustrar les 52 portades corresponents als fascicles setmanals, ocasió que va aprofitar per remarcar l'èxit del llibre traduït en un notable nombre de vendes i la gran qualitat de contingut dels textos, dues consideracions avalades per la pròpia responsable de l'editorial, Roser Arís. També va fer especial referència al fet que aquest llibre ha estat possible gràcies a un precedent i referent molt important com va ser l'obra "Relligant Nou Barris" publicada el 2003 i, en especial, al seu autor, Francesc Pujol Martínez, a qui li va dedicar la nova publicació a la seva memòria.


Jordi Sànchez i Ruiz, a través d'un PowerPoint va explicar tot el procés més tècnic d'elaboració del llibre, mostrant aspectes molt curiosos com la selecció de la portada principal, la foto més antiga de Nou Barris que data del 1890 i la més moderna que dóna la benvinguda al nou districte el 1984, la selecció de la foto de contraportada dels tres autors, la visita de l'editorial a la nostra entitat, la presentació pública del projecte i dels fascicles, la publicitat, la nostra visita a les instal·lacions de l'editorial a El Papiol i el nostre sistema de treball. La nota simpàtica la van donar tres fotografies dels autors de la seva infantesa. D'altra banda, va puntualitzar que malgrat la constància del nom dels tres autors en la contraportada, a la portada principal es va decidir que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris constés com autor de l'obra, doncs els responsables de l'editorial Efadós no van anar a buscar-los amb ells sinó a l'entitat. Va acabar donant les gràcies als membres del Consell Assessor (Arnaldo Gil Albacete, Àngels Gorgas Vives, Manel Martín Pascual, Andrés Naya Cabrero i Pep Ortíz Sacristan), a la prologuista (Mercè Tatjer i Mir), a tota la gent que hi ha col·laborat, a l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, al Districte de Nou Barris, a l'editorial Efadós i, especialment, a la seva responsable, la Roser Arís, i a tota la gent present en l'acte.


Marta Grau i Serrat va ser l'encarregada de passar un PowerPoint que repassava tots els 137 cedents que havien participat en la cessió de fotografies emprades per a il·lustrar el llibre. En total, han sumat 4.152 fotografies recollides de les quals 1.065 han estat publicades al llibre. Igualment, va agrair al públic la seva assistència en l'acte.
Finalment, la regidora del districte de Nou Barris Irma Rognoni va felicitar als tres autors del llibre i va aprofitar l'ocasió per fer referència a la gestió municipal duta a terme per l'Ajuntament, així com per comunicar oficialment que es preveu desenterrar i recuperar el desaparegut "Pont dels Tres Ulls", notícia que fou molt ben rebuda al suposar la recuperació d'un element històric, patrimonial i simbòlic de Nou Barris que durant molts anys s'havia donat per perdut.


Per acabar, es va donar pas als precs i preguntes per part del públic assistent que, en termes generals, va plantejar més opinions de les previstes i va quedar molt content tant de la feina feta com de la presentació. Un dels membres del Consell Assessor, en Manel Martín Pascual es va sincerar avalant la qualitat de la feina feta i del mèrit d'haver superat un repte llarg i laboriós que no ha estat pas fàcil per als tres autors del llibre.
Qui estigui interessat a adquirir el volum sencer ho pot fer a través de l'editorial Efadós o bé comprar-lo dirèctament o demanar-lo per encàrrec en les diverses llibreries del districte de Nou Barris. No dubteu que aquest pot ser un excel·lent regal de Nadal o de Reis, un obsequi únic i irrepetible que no deixa indiferent a ningú. Més de 1.200 persones que ja el tenen ho avalen.


1 comentari:

  1. Que be que sortiu. Quines fotos mes guapes. Qui les ha fet?
    L'haurieu de fitxar...

    ResponElimina