dissabte, 24 de gener del 2015

Presentació a l'Arxiu de la segona edició del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar"


El passat dimarts dia 20 va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència la presentació de la segona edició del llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar. Inventari de cases de pagès andreuenques". L'obra, sota la coordinació de Pau Vinyes i Roig, ha estat elaborada per Alexandra Capdevila, Alejandra Garcia, Laura Gómez, Jordi Petit i Lourdes Pinyol. També ha estat escrita pel nostre col·laborador Jordi Sànchez i Ruiz, el qual es va dedicar a la recerca i redacció de la història d'aquelles masies tant existents com desaparegudes que formen part del territori de l'actual districte de Nou Barris, i algunes d'elles del districte d'Horta-Guinardó.
Durant l'acte el nostre amic i company es va encarregar de fer les explicacions relatives al projecte i elaboració del llibre, així com de passar un interessant PowerPoint amb imatges sovint inèdites de les masies situades a Nou Barris, de les quals en va fer cinc cèntims de totes i cadascuna d'elles. En aquest sentit, va fer esmena d'algunes curiositats històriques, va aprofundir lleugerament en aquelles masies que històricament destacaren més, i va reivindicar la preservació de les què encara resten pendents de recuperar i rehabilitar.


Precisament, el fet que el llibre cobreixi el què havia estat l'antiga vila de Sant Andreu de Palomar, el converteix també en una obra de referència d'història del districte de Nou Barris, ja que fins el 1984 havia format part d'aquesta quan era municipi independent i després com a districte municipal. L'assistència de públic, el qual una vegada més va mostrar activament interès i sensibilitat per la memòria històrica local dels barris de Nou Barris, va oscil·lar sobre les cinquanta persones, inclosos la resta d'autors i autores del llibre així com persones que van arribar a conèixer en persona moltes de les masies ja desaparegudes.
L'obra, finançada mitjançant un micromecenatge a través de la pàgina Verkami, va tenir una aportació econòmica per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. En total hi van participar més de 100 mecenes, amb la col·laboració, a més de la nostra entitat, de la Biblioteca Ignasi Iglésias, el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Tot Història Associació Cultural, la Gestoria DAS, l'Associació de Veïns i Veïnes de Sant Andreu de Palomar, el Bar Versalles, Verkami i l'Ajuntament de Barcelona a través dels Districtes de Sant Andreu i Nou Barris.


El volum és de 272 pàgines, de format apaïsat amb interior en blanc i negre, i conté les fitxes de 159 masies o cases de pagès inventariades, amb un pròleg a càrrec de l’historiador Jordi Rabassa Massons. Com a annexos s'inclouen els malnoms dels vinyataires del 1915 i un cens dels pagesos corresponent a l'any 1970.
El llibre, que es troba a la venda al preu de 20 euros en la majoria de llibreries dels districtes de Nou Barris i Sant Andreu, també es pot comprar a la nostra entitat. Qui estigui interessat pot passar a adquirir-lo els dimarts i els dijous, de 18:00h. a 20:00h.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada