divendres, 6 de febrer del 2015

Presentació de les activitats relacionades amb l'ANY DEL MENTAL


El passat dijous 29 de gener es va fer a l'Espai Via Favència la presentació de les activitats relatives a l'any del Mental, que commemoren el 130 aniversari de la col·locació de la primera pedra i el centenari de la finalització de les obres de construcció.
Amb un notable nombre d'assistents, l'acte va estar presidit per l'Arnaldo Gil, el Ricard Fernández, la Mercedes Hidalgo i el Jordi Sànchez, que van procedir a efectuar els corresponents parlaments.
L'Arnaldo Gil, com a president de l'entitat, va fer una breu presentació de l'Arxiu dirigit a aquelles persones que ens desconeixien, tot animant-los a col·laborar desinteressadament en el nostre projecte i a participar en les activitats, aportant el seu testimoni.
El Ricard Fernández, com a historiador i cap de documentació, va fer un breu repàs sobre l'interès del Mental com a patrimoni i les lluites de l'entitat per a evitar la desaparició definitiva tant del que queda dempeus de l'edifici com de l'església. Igualment, va fer referència al fons documental consultable sobre el mateix tema i el desenvolupament d'un arxiu a dins l'Arxiu, anomenat "Memorial del Mental".
La Mercedes Hidalgo, en qualitat de sòcia i d'antiga treballadora del Mental, va fer una presentació de totes les activitats que es portarien a terme durant el present any 2015, i que es poden consultar al blog del Memorial del Mental.


Les activitats previstes per a enguany són les següents:
• Diumenge 15 de Febrer: passejada per les antigues propietats de l’Hospital de la Santa Creu
• Dijous 26 de Març: xerrada "De la Psiquiatria institucional a la comunitària. A on arrela i  el que ara perdura a Nou Barris".
• Dimarts 28 d’Abril: xerrada "De la Psiquiatria Institucional a l’hospitalària. L’evolució dels tractaments des dels anys 60".
• Maig: sessió continua “La tendresa de la Bogeria”. La darrera pel·lícula realitzada al Mental.
• Setembre: passejada pel Mental emmarcada a dins del Dia del Patrimoni Europeu.
• Octubre: xerrada "Ja estic a la comunitat, com em sento?", protagonitzada per les persones usuàries de la salut mental.
• Novembre: documental "El Cercle", realitzat per usuaris del Centre de Reinserció Comunitària Pi i Molist. S'inclou dins del marc d’un taller de curts, els usuaris fan una reflexió des de la malaltia.


Finalment, en Jordi Sànchez, historiador de la nostra entitat del qual hem de puntualitzar que està efectuant una excel·lent recerca d'investigació, motiu pel qual han estat descoberts molts fets històrics fins ara desconeguts, va procedir mitjançant un PowerPoint a explicar la història dels terrenys del Mental abans de la construcció del Manicomi. Tanmateix, es va editar per l'ocasió un "Petit Arxiu" especial, el número 97 de la col•lecció, amb format revista, on s'explica la història de les propietats pertanyents a la masia de ca n'Amell Gran, és a dir, de les terres on després es va erigir el Mental, finalitzant en la col·locació de la primera pedra del nou edifici, el 1885. El treball està estructurat el sis capítols: 1) Introducció; 2) L'origen del nom de ca n'Amell Gran; 3) Història de la propietat directe; 4) Ramon Payerols i Cervelló, el propietari de ca n'Amell Gran; 5) Les parcel·lacions de ca n'Amell Gran; i 6) La primera pedra.
Acabats els parlaments, es va passar al torn de preguntes i comentaris per part del públic assistent, el qual es va mostrar activament interessat tant per les activitats previstes com per la història del Mental. Desitgem i esperem que aquest sigui un gran any, molt profitós i força participatiu. Per això, convidem a tothom a fer més important que mai aquesta commemoració.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada