dimarts, 21 d’abril del 2015

Els alumnes del CEIP Mestre Morera van visitar l'Arxiu


El dimecres 4 de març de 2015 vam anar a l’Arxiu Històric de Roquetes. Vam arribar i vam esmorzar. Després vam jugar una estona en un parc fins que va arribar l’hora d’anar a l’Arxiu. Hi vam arribar i vam veure una presentació que explicava què era Nou Barris, Ciutat Meridiana, Torre Baró i la Font Muguera. Després ens vam separar els de 5è A i 5è B.
Vam aprendre que un arxiu històric és un espai on es guarda la història en documents i altres elements molt interessants: gravadores, mapes, documents, fotografies, negatius, projectors, escultures, etc. Durant la visita vam veure una gravadora antiga que si li donaves corda començava a gravar. L’Arxiu Històric de Roquetes té 3.000 volums.


Nou Barris és un barri construït al costat de la muntanya i és l’entrada a Barcelona. El 1933 no apareixia als mapes, per tant és un barri nou. Nou Barris és el lloc on es va trobar el Pont dels Tres Ulls. Aquest es va construir entre els anys 1878-1879. Nou Barris és tota la L11 i una part de la L4. Ciutat Meridiana, el nostre barri, no és una ciutat però quan la van construir n’hi van dir així perquè a la gent li atragués més. Els habitants de Ciutat Meridiana són molt solidaris.
Les torres del baró es van construir pel Baró de Pinós. L’actual torre s’il·lumina a la nit i havia de ser un hotel. Durant la Guerra Civil Espanyola a la Torre del Baró hi havia un niu de metralleta. Nosaltres vam preguntar si la Font Muguera podia ser de l’Edat Mitjana però ens van dir que les primeres informacions són de principis del segle XX. Per construir-la van haver d’excavar a la muntanya per agafar l’aigua d’una mina. Ens van explicar que van excavar i van trobar antigues canalitzacions d’aigua que portaven l’aigua de la Font Muguera fins a Torre Baró. Durant la Guerra Civil Espanyola (1937) al costat de la Font Muguera va caure un avió abatut i carbonitzat per Anatoly Serob.


Vam aprendre moltíssimes coses i va ser molt interessant􀀆.

Nota: aquest article i les imatges procedeixen del butlletí que edita el CEIP Mestre Morera, del barri de Ciutat Meridiana. Agraïm al Salvador Grané i a la Sandra el seu interès per la nostra entitat i per haver donat permís a transcriure el reportatge al nostre blog. Per a saber més coses sobre aquesta escola podeu anar a la web www.escolamestremorera.cat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada