dilluns, 7 de desembre del 2015

Celebrada la darrera activitat dedicada a l'Any del Mental


El passat dijous 26 de novembre a les 19:00h. es va celebrar al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la darrera activitat amb motiu de la commemoració de l'Any del Mental. Per aquest motiu es va passar al públic assistent el documental que porta per nom "En el círculo". Rodat a l'any 2011, planteja a partir de l’experiència de creació d’un curtmetratge les barreres que separen el normal del que no ho és, al malalt mental de la societat. Produït per Producciones Itinerantes i dirigit per Roi Guitián, pretén ser una reflexió sobre la diferència, sobre la necessitat de comunicar, de sentir, riure i plorar i, en definitiva, de ser. La idea d’aquest treball va sorgir per escoltar la veu dels qui viuen la bogeria des de la quotidianitat. Per establir aquest diàleg era necessària la participació directa amb els pacients perquè volien aportar les seves idees i il·lusions als qui havien de ser els protagonistes de la història.


Durant sis mesos van treballar en un taller de creació audiovisual al Centre de Dia Dr. Pi i Mollist per tal de dinamitzar el centre i fer que el mitjà audiovisual servís com a via d’expressió per als seus usuaris: "Durante 6 meses trabajamos en un “Taller de creación audiovisual” en el Centro de Día Dr. Pi y Mollist que tenía como función la de dinamizar el centro y hacer que el medio audiovisual sirva como cauce de expresión para sus usuarios. Durante 6 meses esta barrera, esta diferencia entre unos y otros aumentó, disminuyó, desapareció, y volvió a aparecer".
El resultat final del treball es va convertir en una hora per parlar de tu a tu amb la malaltia mental. La presentació de l'acte va anar a càrrec de la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo Rebollo, que com hem dit en altres ocasions també havia estat treballadora de l'antic Institut Mental de la Santa Creu. Al final del documental van prendre la paraula diverses persones usuàries i treballadores d'aquest centre psiquiàtric que van aportar el seu testimoni personal.


D'aquesta manera es tanca tot un any dedicat a commemorar el centenari de la finalització del què fou l'edifici més gran de Barcelona, l'Institut Mental de la Santa Creu, l'any 1915. Malgrat tot, la nostra feina no s'aturarà sinó que des de la nostra entitat continuarem fent recerca històrica, enriquint del millor fons documental al Memorial per a la Recuperació Històrica del Mental. Aquesta iniciativa va sorgir a l'any 2012 dels socis i sòcies de la nostra entitat així com de diversos professionals de la psiquiatria que van treballar en aquesta institució amb l'interès de, per fi, desprès de la seva desaparició, posar a l'abast de totes les persones que van entrar en contacte amb la institució aquesta eina per a poder recollir el nostre testimoni oral, escrit, fotogràfic i enregistrat per acabar oferint un calidoscopi de mirades i veus.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada