dissabte, 12 de novembre del 2016

L'Arxiu assisteix al 50è aniversari de la parròquia de Santa Maria Magdalena


El passat diumenge dia 30 d’octubre es va celebrar el 50è aniversari de la fundació  de la parròquia de Santa Magdalena, al barri de les Roquetes. Els actes van ser presidits per l’Arquebisbe de Barcelona Mn. Joan Josep Omella i Omella, i el rector del temple Mn. Joan Cuadrench i Aragonès, el qual és soci honorífic de la nostra entitat. La missa va ser concelebrada per un bon nombre de sacerdots que en un o altre moment de la seva carrera pastoral havien exercit el seu ministeri a la citada parròquia. Tot seguit es va fer un dinar de germanor al teatre de l'Ateneu Popular de 9 Barris, celebració que va finalitzar amb un recital de poesia a càrrec d'Eclipse Teatre, unes havaneres per part dels Amics de Collserola i un rom cremat a càrrec de la XIC9barris. Per part de l'Arxiu van assistir els nostre companys Josep Maria Babí, Carmen Ríos i Antonio Pascual, els quals van compartir taula amb un soci nostre molt veterà però sempre molt actiu, el Rafa Juncadella, que tant ens delecta i ens ensenya al Facebook amb les seves cèlebres "Frases del dia".


Fent una mica de repàs històric, la parròquia de Santa Maria de Magdalena es va fundar al barri de les Roquetes el  2 de Maig de 1966 en base a un decret de l’Arquebisbe de Barcelona D. Gregorio Modrego Casaus, i degut principalment al creixement de la població. Fins llavors, la demarcació pertanyia a l’església de Sant Sebastià que, des del 1959  feia una missa només els diumenges al matí en el carrer de la Mina de la Ciutat amb Pla de Fornells, lloc que més tard es va convertir en l'actual parròquia. El primer rector nomenat fou en Mn. Carles Cardoner, el qual, juntament amb Mn. Josep Maria Juncà, van posar en marxa el nou espai. El jove rector coneixia be el barri i, per aquest motiu, la gent va veure encertada la seva designació. Hi estigué al capdavant fins el 1973. La nova parròquia als seus inicis va començar les celebracions a la planta baixa de l’escola parroquial Pla de Fornells. L’estiu del 1974, Caritas els va cedir un vell barracó en molt mal estat que es va poder aprofitar. De les despeses se'n va fer càrrec l’Arquebisbat i els feligresos es van cuidar de la neteja, les instal·lacions i la pintura, quedant així en condicions dignes per a poder celebrar Eucaristies. Al barracó li van posar afectuosament el nom de “la Casita”.


La inauguració tingué lloc el 17 de novembre de 1974 i va fer servei fins a l’any 1998 en que va ser enderrocat per fer lloc a la nova església. L’any 1980 l’Arquebisbat havia comprat al carrer de Llopis el solar contigu amb el del barracó però no va ser fins la insistència que es va fer  ’any 1995 en una visita que va fer a les Roquetes el cardenal Ricard Maria Carles, quan veritablement es va prendre la decisió d’edificar el nou temple. Finalment, el 6 de Juliol de 1997 es va posar la primera pedra i durant més d’un any, data en què es va inaugurar, les misses del diumenge es van fer altre cop en una escola (l’Antaviana), mentre que els altres actes religiosos es feren a Sant Sebastià i les reunions i la catequesis a “la Casita”, la qual va resistir a la piqueta fins poc abans de la inauguració que va tenir lloc oficialment el 27 de Juny de 1999 amb la benedicció de la nova església i dels locals parroquials.


Fotos: @Piesgar.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada