dimarts, 1 de novembre del 2016

L'Arxiu col·labora amb Espai Tres en la ruta de l'aigua a Nou Barris


El passat divendres 16 d'octubre va tenir lloc la passejada que portava per títol "L'abastiment d'aigua a Barcelona". Aquesta activitat ha estat organitzada per Espai Tres, una empresa dedicada a dissenyar i oferir eines per implicar les institucions públiques, les entitats del tercer sector, les empreses i la ciutadania en una gestió més responsable de l'entorn natural, rural i urbà amb el propòsit de fomentar la cultura de la sostenibilitat. Actualment són els dinamitzadors culturals de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, i ofereixen un programa cultural de cara a fomentar i dinamitzar aquest equipament i la franja de la serra de Collserola que correspon al districte de Nou Barris. Totes les activitats són gratuïtes i obertes al públic en general. Per a més informació podeu consultar la seva pàgina web www.espaitres.net.


L'esmentada passejada va tenir la col·laboració de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, amb la participació del nostre company Ricard Fernández Valentí com a guia principal de la ruta. A les 9:00h. del matí es van congregar una trentena de persones a l'interior de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, punt de trobada i, alhora, primer indret de visita. A més de l'exposició "Camins de Natura" també es va poder contemplar tot l'interior de l'edifici, des del dipòsit soterrani d'aigua fins al túnel que sota l'avinguda Meridiana comunica d'una banda amb el Pont dels Tres Ulls i d'una altra amb la Casa de l'Aigua de la Trinitat Vella.
Acabada la visita, el grup es va dirigir pel recentment remodelat Pont de Sarajevo que connecta les dues Trinitats. Des de fora, ja que malauradament no es va poder entrar a dintre, es van poder veure els tres edificis actualment existents del conjunt de Cases de l'Aigua de la Trinitat Vella, gestionats pel MUHBA, Trinijove i el Centre Cultural Frederica Montseny.


Seguidament el grup va enfilar camí amunt per l'avinguda Meridiana fins arribar a l'Horta la Ponderosa, la darrera finca agrària de la ciutat de Barcelona que té la particularitat d'estar regada amb aigües del Rec Comtal. Un camí interior va portar als visitants a descobrir el traçat més rural i desconegut de l'esmentat Rec Comtal fins arribar al barri de Vallbona, on es va poder visitar el tram més històric, amb el pont medieval i les cases adossades al curs de l'aigua. Travessant el barri es va arribar fins el tram més urbà integrat al parc, així com el traçat paral·lel al ferrocarril que condueix fins al terme municipal de Montcada i Reixac, recentment remodelat.
El nou pont sobre l'avinguda Meridiana va permetre travessar fins al barri de Torre Baró per a emprendre el camí de retorn a través de l'avinguda de Vallbona i explicar els darrers elements patrimonials de l'aigua: l'aqüeducte de Dosrius i l'aqüeducte del Baix Vallès. 


Finalment, el recorregut va acabar a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova. Les persones assistents, moltes d'elles residents a fora de Nou Barris, van quedar especialment satisfetes tant per la ruta com per les explicacions rebudes. El més important fou que tothom va prendre consciència sobre la importància i la necessitat de conservar aquest patrimoni de l'aigua de Nou Barris pel fet que són elements únics i irrepetibles que ajuden a explicar i entendre una etapa molt important de la història de Barcelona.
Per aquelles persones que es van perdre aquesta excursió, informem que el proper diumenge dia 18 de desembre es tornarà a repetir. Per a poder participar cal inscriure's prèviament emplenant un formulari disponible a barcelona.cat/caminsnatura, trucant al 934637771 i presencialment a la Casa de l’Aigua de la Trinitat Nova.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada