dimarts, 29 de novembre del 2016

L'Arxiu rep la visita de membres del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias


El passat dissabte dia 19 l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris va rebre la visita concertada d'uns representants del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias. Tal i com s'explica en el blog d'aquesta l'entitat (centreestudisignasiiglesias.blogspot.com) és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu la investigació i divulgació del passat de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. Els seus treballs no només els centren en el coneixement de l’antiga vila, sinó també en el conjunt del Pla de Barcelona. Va ser fundada l’any 1982 amb el nom d’Arxiu Històric de Sant Andreu de Palomar, sent l’historiador local Martí Pous el seu primer president. El 1987 va canviar el seu nom per l’actual després de la creació de l’Arxiu Municipal del Districte de Sant Andreu. Les principals funcions són vetllar activament per la conservació del patrimoni històric i cultural de Sant Andreu de Palomar, desenvolupar gran part de les seves tasques de difusió del patrimoni històric en l’àmbit de les ciències humanes i socials, col·laborar en la dinamització de la vida associativa andreuenca, i assessorar a tothom qui cerqui coneixement sobre l’antic poble de Sant Andreu de Palomar d’abans i després de l’annexió a Barcelona del 1897. En l'actualitat l'entitat té més de 210 socis i membres de ple dret. El local el tenen al número 33 del carrer d'Ignasi Iglésias, a la casa on va viure l'esmentat poeta andreuenc.


Del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias van venir cinc representants: el Pau Vinyes (vicepresident tercer i soci de l'Arxiu), el Jaume Seda (president), la Lourdes Pinyol (secretària), el Jordi Petit (vocal) i el Miquel Jaumot (vocal). Per part de la nostra entitat hi estigueren presents l'Arnaldo Gil, la Marta Grau, el Jordi Sànchez, l'Antonio Silva, el Josep Maria Babí i la Carmen Ríos.
Les persones convidades van fer una visita a les instal·lacions del nostre local de Via Favència, tant la part de consulta com la sala de treball i magatzems de fons documental. Es van sorprendre de la nostra organització, del volum de documentació entrada i del nostre sistema de treball. Després es va procedir a una reunió més protocol·lària tractant-se temes com la conservació del patrimoni d’ambdós districtes i de futures col·laboracions pel que fa a activitats i altres assumptes que puguin sortir i siguin d'interès comú. Cal recordar que bona part de l'actual districte de Nou Barris va ser antigament territori de la vila, després districte, de Sant Andreu de Palomar, d'aquí l'existència de vincles comuns i de coincidències històriques. Una activitat acordada va ser la passejada de barri pel passeig de Fabra i Puig (27 d'octubre), la qual s'emmarcava dins dels actes de la Festa Major de Sant Andreu d'enguany. També s'han establert acords en temes relatius a patrimoni.


Finalment es va fer un aperitiu al bar-restaurant "Rincón de Carlos" on habitualment la gent que col·labora a la nostra entitat hi acudeix amb motiu d'actes extraordinaris o especials. La visita va acabar a les 15:30h. de la tarda amb un resultat força satisfactori per ambdues parts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada