dijous, 30 de març del 2017

Primera xerrada sobre salut mental del 2017 a l'Arxiu


El passat dijous 23 de març a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l’Arxiu una nova xerrada sobre salut mental organitzada per la nostra companya i col·laboradora Mercedes Hidalgo, alhora antiga treballadora de l’Institut Mental de la Santa Creu i actualment responsable del Memorial del Mental. L’activitat, emmarcada dins les “Històries de Cafè”, va consistir en què les persones assistents parlessin i reflexionessin al voltant de la salut mental. El públic assistent, entre els quals havien antics treballadors i empleats del Mental, va estar força implicat en el debat.
Al venir persones convidades que desconeixien l’Arxiu, el nostre company Ricard Fernández es va encarregar de fer-ne cinc cèntims. Seguidament, la Mercedes va fer primer un repàs de les anteriors xerrades que es van fer durant el 2016, i després va plantejar al públic que fes propostes de debat i quin tema es volia debatre. Finalment una de les participants va proposar de parlar sobre coses saludables a fer durant la tercera edat. En aquest sentit, els assistents, majoritàriament persones jubilades, van aportar el seu testimoni personal tot explicant de quina manera aprofitaven el temps, què els beneficiava, què els perjudicava, i què feien per a mantenir un bon nivell de salut. Molta d’aquesta gent participa activament en els diferents espais culturals dels barris del districte.


En veritat es van parlar de molts temes d’actualitat, doncs el tema de la salut no afecta només a la gent gran sinó també als joves i adults. Durant el debat es va fer referència al fet de què sovint estem envoltats d’informació i energia negativa, cosa que cal canviar per intentar ser positius pels beneficis que això comporta en la nostra salut. Per aquest motiu es van posar diversos exemples de com situacions negatives es poden revertir a positives.
A la part final de l’acte es va proposar que vinguessin representants de diferents associacions i entitats dels diferents barris per a què expliquin els seus projectes i comparteixin les seves experiències personals i col·lectives. Una de les persones assistents, l'Àfrica, estudiant a la UNED de Can Dragó, que va vanir a l'Arxiu juntament amb un altre company a definir el seu treball de recerca antropològica relacionada amb Nou Barris, va expressar la seva satisfacció pel debat, alhora que va mostrar gran interès sobre el Mental.
L’acte va quedar enregistrat i donat d’entrada per al nostre fons documental amb la possibilitat d’ésser consultat públicament. Acabat el debat, el públic assistent que, des d’un primer moment, va mostrar una actitud molt oberta, receptiva, positiva i participativa, va ser obsequiat amb un refrigeri i un aperitiu per cortesia de l’Arxiu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada