diumenge, 9 d’abril del 2017

L'Arxiu participa en el projecte col·lectiu "Dones Constructores de Ciutat"


El passat dilluns 3 d'abril varem tenir la visita a l'Arxiu de les "Dones Constructores de Ciutat", un projecte col·lectiu creat per la nostra sòcia Isabel Segura i Soriano que vol situar en el mapa la contribució de les dones a la construcció de la ciutat de Barcelona durant el segle XX, a partir de la seva lluita en el manteniment dels drets essencials per al sosteniment de la vida quotidiana. Els àmbits d'aquesta esmentada construcció de la ciutat on les dones han tingut un paper destacat són l'alimentació, l'habitatge, la salut i el redisseny de l'espai públic i la creació de noves formes de relació. El projecte va destinat a totes aquelles dones en general que vulguin participar-hi. Hi ha la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona a través de cada districte, juntament amb la Regidoria de Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI, les quals són les impulsores reals del projecte.


Com a objectius específics, el projecte pretén convertir les dones en subjectes, investigadores i narradores de la història de la ciutat; situar en el mapa la contribució de les dones a la construcció de la ciutat; incrementar la relació entre les diverses associacions, entitats, xarxes i els Consell de Dones dels districtes; promoure l’empoderament de les dones i grups dels districtes; dotar les dones d’instruments metodològics per a la investigació històrica; i potenciar l’intercanvi de coneixements i d’informació entre les dones i els Arxius Municipals.
La primera de les 10 sessions de dinamització previstes va tenir lloc el passat 3 d'octubre de 2016 a l'Ateneu l'Harmonia de la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu. Des d'aleshores, ha estat itinerant i cada mes s'ha fet una xerrada en un indret diferent. A partir del treball conjunt es preveu crear un llibre de la col·lecció de Dones Constructores de Ciutat a cadascun dels districtes i es realitzarà una exposició itinerant.


Precisament en relació a les sessions de metodologia històrica i recerca en els arxius, la nostra entitat va tenir un paper important, doncs les aportacions de les dones participants incrementaran el fons de l'Arxiu. Per a l'elaboració del projecte s'ha comptat amb la participació de grups de dones dels barris i districtes on es realitzi el projecte, de grups de dones de les associacions veïnals, de grups de dones de les escoles de persones adultes, de dones individuals que vulguin col·laborar-hi i del Consell de Dones dels districtes i de Ciutat. En aquest sentit, per part d'elles van venir a visitar-nos l'Antònia Sànchez Bosch de la Comissió de Dones de Roquetes, la Isabel Iglésias Martínez i la Irene Redón Gómez de l'A.V. Pont del Drac, la Maria Dolors Millán de Cotxeres Borbó, l'Àngels Duran Clavero del TIG, l'Àngels Santos com a tècnica del districte de Nou Barris, la Maria Aurèlia Cubo i la Isabel Segura i Soriano, sòcia de l'Arxiu i escriptora, autora dels llibres de dones de cada districte.


També va estar present l'Olga Arisó Sinués, directora del Programa de Dona, Cicle de Vida, Feminismes i LGTBI. En representació de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris van participar la Montse Argente, la Carmen Ríos, la Núria Climent i l'Eugènia Álvarez. La presència masculina va estar representada pels nostres companys i col·laboradors Jesús Aguilar, Josep Maria Babí, Ginés Cuesta, Antonio Pascual i el nostre president Jordi Sànchez.

1 comentari: