dimarts, 30 de gener del 2018

De visita a la Presó Model


El passat dimarts 23 de gener va tenir lloc una interessant visita a les instal·lacions ja tancades de la Presó Model de Barcelona. L'activitat es va organitzar especialment per als membres que van participar a la jornada "Reptes i oportunitats de la recerca local a Barcelona", celebrada el 17 de juny de l'any passat al Born Centre Cultural. Per aquest motiu van venir representants de les diferents entitats culturals i històriques ja conegudes, entre ells el Pau Vinyes i el Jaume Seda del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, el Josep Maria Contel del Taller d'Història de Gràcia, i la Carlota Giménez del POU (grup d’estudis de la Vall d’Horta i de la muntanya Pelada). Per part de l'Arxiu van assistir els companys Arnaldo Gil, Antonio Silva, Montse Argente, Ricard Fernández, Josep Maria Babí i Carmen Ríos.


El punt de trobada va ser al pati principal d'accés des del carrer d'Entença nº155, a les 16.30 h. On es van congregar al voltant d'una trentena de persones. Poc després va venir el guia del grup, el Ricard Vinyes Ribas, historiador i catedràtic d'Història Contemporània a la Universitat de Barcelona. El mateix va procedir a fer una introducció històrica i després a mostrar-nos amb detall les diferents dependències del centre penitenciari, com ara la recepció, els passadissos, les cel·les dels reclusos, el panòptic i el pati. D'aquesta manera tothom es va fer una idea de com s'organitzava la presó, quins serveis disposava i quines eren les condicions de vida dels presos. Com no podia faltar, es va fer referència als presos històrics i als espais on es van practicar les execucions, de les quals almenys en consten 24.


A mode de resum, recordar que es va idear amb l’objectiu de ser un centre penitenciari exemplar, d'aquí el nom de "Model". Aixecada a l’extraradi de la Barcelona, ocupava dues illes de l’Eixample i estrenava un disseny arquitectònic innovador en forma de panòptic. Partint d’un cos central poligonal on s’ubicaven els vigilants naixien radialment sis galeries amb unes 600 cel·les on s’allotjaven els presos. Aquesta estructura, inspirada en les tesis del jurista i filòsof britànic Jeremy Bentham i dissenyada pels arquitectes Salvador Vinyals Sabaté i Josep Domènech Estapà, permetia una vigilància i un sistema de control excepcional. La presó fou inaugurada el 9 de juny de 1904. Al llarg del segle XX, a mesura que Barcelona creixia al seu voltant, va esdevenir el lloc d'empresonament de persones participants en revoltes de tot tipus.


Durant el Franquisme, aquest recinte va acollir milers de presos polítics, sobretot en els anys de la postguerra.
El resultat de la visita va ser una experiència força interessant d'un espai el qual queda per determinar quin serà el seu futur definitiu. Tancada definitivament des del passat 8 de juny, enguany pertany a l'Ajuntament de Barcelona. Actualment s'organitzen visites guiades per tal de donar a conèixer la història i les seves instal·lacions, així com activitats culturals diverses com seminaris, conferències, taules rodones i jornades obertes al públic en general. Qui vulgui cercar més informació ho pot fer clicant sobre l'enllaç http://lamodel.barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada