dilluns, 12 de febrer del 2018

L'Arxiu fa presència a la presentació del llibre "Memòries del districte de Nou Barris", editat per Aigües de Barcelona


El passat dimarts dia 6 a les 19.00 h. va tenir lloc a l'Espai Jove "Les Basses", al barri del Turó de la Peira, la presentació del llibre "Memòries del districte de Nou Barris". L'acte, que va comptar amb l'assistència de prop d'una seixantena de persones, va estar presentat pel Bernat Rovira, director de la zona Barcelona Nord d'Aigües de Barcelona. La taula va estar presidida pel Xavi Abad, periodista i director de "La Marató de TV3"; l'Aurora Álvarez, més coneguda com la "Yoyi", sòcia de l'Arxiu, i alhora treballadora, activista i una de les fundadores de l'Ateneu Popular 9 Barris; i el Ginés Cuesta, company i col·laborador de l'Arxiu, alhora soci honorífic que ha destacat per la seva magnífica trajectòria fotogràfica. Cadascun dels protagonistes va fer els seus parlaments, tot explicant les seves vivències personals en relació amb Nou Barris. En particular, tant la Yoyi com el Ginés van exercir de "padrins". L'acte va finalitzar amb l'actuació musical de l'Alba Llibre i el Rafael Ortiz i un fort aplaudiment del públic, el qual ha estat bàsicament tota la gent que d'alguna manera ha participat a fer realitat el llibre.


Editat per Aigües de Barcelona (AGBAR) amb motiu del 150è aniversari de la seva fundació, l'obra forma part d'una col·lecció de 10 llibres, un per districte, que recull les vivències de la seva ciutadania més emblemàtica i popular. Cada volum consta de 100 testimonis (entre entrevistats i col·laboradors) i dos padrins. La idea ha consistit en fer una història de Barcelona mitjançant la mirada pròpia de la seva gent, en definitiva, veïns i veïnes que, amb la seva empenta i vivències, han anat modulant la “seva” Barcelona des dels seus respectius barris. Actualment ja s'han editat els llibres corresponents als districtes de Les Corts, Gràcia, Sant Martí, Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Sants-Montjuïc, Sant Andreu i Nou Barris. Només queden pendents els corresponents a l'Eixample i a Sarrià-Sant Gervasi, que a curt termini sortiran publicats.


El llibre relatiu a Nou Barris ha tingut com a col·laboradors l'Enric Calpena i el Lluís Permanyer en qualitat d'assessors, el Jaume Grau com a historiador, i la Clara Roig i la Fernanda Adán com a periodistes, i naturalment l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, tant pel que fa a l'aportació de testimonis com en la cessió d'imatges històriques. A l'inici hi ha un pròleg a càrrec de l'Ignacio Escudero, director general d'Aigües de Barcelona, on fa referència als moviments històrics i socials i a la conservació d'alguns trams dels aqüeductes de Dosrius i del Baix Vallès, dues infraestructures impulsades per Aigües de Barcelona. Seguidament hi ha una entrevista al company Ginés Cuesta en qualitat de personatge destacat principal, on explica les seves vivències personals a les desaparegudes Vivendes del Governador, a Verdum, la seva trajectòria professional polifacètica i la seva passió per la fotografia. Després s'inclou un resum d'història de Nou Barris especialment centrada en les lluites veïnals i amb una cronologia.


Finalment, arriba la secció d'entrevistes a persones destacades del districte: David Herrera (professor de circ social a l'Ateneu Popular 9 Barris), Roser Solà (professora jubilada a Nou Barris, autora del llibre "L'ensenyament a Nou Barris" i sòcia de l'Arxiu), Charo García (propietària de la llibreria -papereria La Fosca), Aurora Álvarez "Yoyi" (activista i treballadora/fundadora de l'Ateneu Popular 9 Barris i sòcia de l'Arxiu), Pilar Escamilla (membre de 9 Barris Imatge i Grup Foto Roquetes i sòcia de l'Arxiu), Amparo Iturriaga (presidenta de l'A.V. de Roquetes), Quima Fumadó (botiguera jubilada), Manel Martín (catedràtic d'història i soci de l'Arxiu), Arnaldo Gil (un dels fundadors i col·laborador actiu de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris), Filiberto Bravo "Fili" (president de l'A.V. de Ciutat Meridiana), Montse Argente (bibliotecària i documentalista, sòcia i col·laboradora de l'Arxiu) i Antonio Silva (president de l'A.V. del Turó de la Peira i col·laborador de l'Arxiu que ostenta el número 1 de soci de l'entitat).


Qui tingui interès a saber-ne més sobre aquestes publicacions i, en particular, la relativa a Nou Barris, pot accedir clicant a la web www.memoriesdeldistricte.com, on trobareu els llibres presentats en format pdf.

Fotos: Aigües de Barcelona i Pilar Escamilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada