dissabte, 20 d’octubre del 2018

El Memorial del Mental organitza un cine fòrum dedicat a Francesc Tosquelles


El passat dimecres dia 17 a les 19.00 h. va tenir lloc a la seu de l'Arxiu, al vestíbul de l'Espai Via Favència, el passi del documental "Francesc Tosquelles, una política de la follia". L'acte, que va comptar amb gairebé una vintena de persones, va estar organitzat pel Memorial del Mental. Coordinat per la companya Mercedes Hidalgo, després de la projecció es va obrir un debat on cada assistent va poder expressar la seva opinió.
Per als qui desconeguin aquest documental, el 1985 i durant tres dies, els cineastes francesos Danièlle Sivadon, Jean-Claude Polack i François Pain van gravar una entrevista amb Tosquelles. El registre d'aquestes reflexions giren entorn de la seva història personal, la Guerra Civil espanyola, la Psicoteràpia Institucional, les relacions entre la psiquiatria i la resistència política, etc. En aquest film, les paraules de Tosquelles es creuen amb imatges d'arxiu i fotografies, que ens brinden un marc contextual que ajuden a comprendre el calat de les seves idees i les accions.


Francesc Tosquelles i Llauradó (Reus, 1912 - Granges-sur-Lot, 1994) va estudiar medicina a Barcelona i va exercir l'Institut Pere Mata de Reus. Durant la Guerra Civil va marxar al front d'Aragó on assistí a combatents que sofrien psicopaties adquirides a les trinxeres. El 1939 va travessar la frontera i després va ser contractat a l'hospital psiquiàtric de Saint-Alban, a Losera, França. Amb Lucien Bonnafé va ser un dels ideòlegs i fundadors de la Psychothérapie Institutionnelle francesa, un corrent psiquiàtric que als anys seixanta en mans del mateix Tosquelles, Jean Oury o Roger Gentis va donar lloc a la versió francesa de la psiquiatria institucional. A finals dels seixanta, la gerència de l'Institut Pere Mata de Reus va contractar-lo com a director i va liderar la reforma de la institució fins a la seva mort.
Vam a emocionar-nos al veure com havíem seguit els seus passos al mental.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada