dilluns, 1 de juliol del 2019

Exposició "Nou Barris m'agrada" a la seu de l'Arxiu


El passat dijous dia 20 de juny a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació de l'exposició fotogràfica que porta per títol "Nou Barris m'agrada". L'acte va comptar amb l'assistència d'una trentena de persones, entre elles familiars, amistats i alumnes de les classes de converses en català de l'autora de les fotografies, la companya i col·laboradora Marga Sànchez Soler. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris han estat els companys i companyes Arnaldo Gil, Jordi Sànchez, Jesús Aguilar, Antonio Pascual, Josep Maria Babí, Albert Montaner, Ginés Cuesta, José María Medina, Montse Argente, Marta Grau, Carmen Ríos, Núria Climent, Montse Massot i Mercedes Hidalgo. La presentació va anar a càrrec del company Arnaldo Gil, el qual va explicar que les fotografies de l'entitat s'està donant a conèixer no només a través del fons fotogràfic, sinó que també s'ha emprat per a poder promoure a la gent del districte a través d'exposicions.


Va recordar que, en el què portem d'any, ja han estat fetes les exposicions "Finals dels 70", "Roquetes aquesta desconeguda", "Retalls" i ara "Nou barris m'agrada". Va remarcar, a més, que al districte, malgrat fer-se exposicions fotogràfiques, sovint s'obliden de promocionar a la persona que ha fet les fotografies. A Nou Barris hi ha molta gent que es dedica a la fotografia i participa en entitats com són el Grup de Fotos de Roquetes i 9 Barris Imatge. Ara mateix s'està aconseguint un objectiu com és dinamitzar el vestíbul de l'Espai Via Favència (d'ús compartit per a totes les entitats) per donar a conèixer allò que es fa a nivell fotogràfic, però ara el següent pas seria exportar les exposicions més enllà de Nou Barris, fins i tot per arreu de Barcelona. Cal donar importància al què es fa aquí i que les persones dels barris siguin prioritàries i protagonistes.
A continuació el torn de paraula va anar a la Marga, l'autora de les fotografies. En un discurs molt breu, va agrair l'assistència del públic a la inauguració de l'exposició i va remarcar que a Nou Barris també es fan aportacions culturals i exposicions ben fetes com les del centre de Barcelona.


Va convidar a tothom que gaudís de l'exposició fotogràfica. Va comentar també que la seva afició per la fotografia prové de fa molt de temps, quan ella comptava amb tant sols 13 anys d'edat. El seu pare li va regalar una màquina de fotos molt bona estant ells de viatge de Colòmbia cap a Barcelona. Aleshores la càmera se la va apropiar la seva germana, però després li va fer mandra d'emprar-la, així que ella se la va quedar i, des d'aleshores, ja no va parar de fotografiar.
Finalment, el Jordi Sànchez, en qualitat de president de l'Arxiu, va agrair a la Marga la feina feta no només per aquesta exposició sinó també com a persona col·laboradora habitual de l'Arxiu, tot considerant que era motiu d'orgull per a tothom haver fet una exposició a l'entitat.
Acabat l'acte, el públic assistent va aplaudir als parlamentaris i va procedir a contemplar les fotografies que conformen l'exposició. Alhora, es va convidar per a qui ho desitgés a una degustació de coques de Sant Joan i cava, cortesia de la Marga i del seu marit, també col·laborador de l'Arxiu, l'Albert Montaner.


Per als qui la desconeguin, la Marga ha estudiat a l'Escola d'Arts i Oficis de Barcelona, a l'Escola d'Arts Suntuàries Massana i a l'Institut d'Estudis fotogràfics de Catalunya. Ha treballat en el disseny i fabricació d'esmalts de joieria, ha donat classes de laboratori fotogràfic i de composició i collage, i ha dirigit un taller de retoc fotogràfic propi. A més, entre els anys 1994 al 2000 ha realitzat més de 9 exposicions de pintura, una altra de les seves qualitats artístiques. A partir de l'any 2012, ell i el seu marit Albert van fer-se socis de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, especialitzant-se en temes d'arxivació fotogràfica i digitalització. A més, també han retocat i restaurat imatges per a exposicions. Durant aquests anys actius, ella ha fet de reportera gràfica en moltes de les activitats que l'entitat ha organitzat, així com en diferents esdeveniments produïts al districte de Nou Barris, tant festes, com inauguracions i manifestacions, entre d'altres coses. 


La qualitat de les seves fotografies han tingut l'aval de persones expertes com és el cas del company Ginés Cuesta, que ha fet una destacada valoració per la capacitat de transmetre que tenen les imatges.
L'exposició fotogràfica, gratuïta, oberta i recomanable per a tothom, romandrà visitable durant un mes. El resultat és un conjunt força complet d'imatges contemporànies a color molt expressives i dinàmiques, que representen escenes de la vida quotidiana a Nou Barris: festes i tradicions populars, espais urbans, monuments, oficis, panoràmiques, persones, manifestacions... però totes elles retratades des d'un punt de vista personal i sentimental que les omple d'interès i d'una càrrega interpretativa molt notable. Us recomanem que abans de començar les vacances d'estiu passeu per l'Espai Via Favència i no us la perdeu.


Fotos: José María Medina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada