dilluns, 8 de juliol del 2019

Presentat el llibre "Constructores de ciutat: Nou Barris" d'Isabel Segura


El passat dijous dia 4 de juliol a les 19.00 h va tenir lloc a la sala d'actes de la Seu del Districte de Nou Barris la presentació del llibre "Constructores de ciutat: Nou Barris. La lluita de les dones pels drets de ciutadania", escrit per Isabel Segura i Soriano, historiadora, investigadora, escriptora i professora especialitzada en història de les dones, també sòcia de l'Arxiu.
L'acte va comptar amb l'assistència d'unes 40 persones, entres les quals caldria destacar l'Olga Arisó (cap del Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI i Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència de l'Ajuntament de Barcelona), l'Àngela Santos (de la Direcció de Serveis a les Persones i al Territori - Feminismes i LGTBI), la Matilde Albarracín (tècnica de Gestió de Projectes i del Departament de Promoció dels Drets de les Dones i LGTBI - Drets de Ciutadania, Cultura, Participació i Transparència); i membres del districte de Nou Barris com el Lucas Martínez, la Carolina Recio i el Carlos Izquierdo. Per part de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris van assistir l'Arnaldo Gil, la Montse Argente, la Pilar Escamilla, la Carmen Ríos, el Josep Maria Babí, l'Antonio Pascual, la Marta Grau i el Jordi Sànchez.


La presentació institucional va anar a càrrec de la Laura Pérez (tinenta d’alcalde de Drets Socials i Feminisme). Després el torn de paraula va anar a càrrec de l'autora del llibre, la Isabel Segura i Soriano.
Després del seu parlament, intervingueren la Montse Argente (de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris), la Carmen Ríos (de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris), la Dolores Millan (de la Plataforma Cotxeres) i la Maria Antònia Sànchez (del Centre Ton i Guida), totes elles en qualitat de participants en les sessions del projecte i que explicaren les seves experiències personals.
Finalment, es va passar el torn de paraula al públic assistent, que va aprofitar l'ocasió per fer preguntes a l'autora del llibre i a fer comentaris d'opinió. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment i tothom va ser convidat a un pica-pica i a un refrigeri.
El nou llibre forma part d'una sèrie de publicacions que, sota el títol "Constructores de ciutat", pretén reflectir la contribució de les dones a la construcció de la capital catalana al llarg del segle XX, fixant-se especialment en les lluites i en el manteniment de drets essencials. En el cas del present treball, centrat en el districte de Nou Barris, s'ha elaborat durant mesos mitjançant trobades, converses i lectures de persones, així com visites als arxius, especialment a l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.


El resultat és una obra feta a base de fragments que ofereixen una visió dels interiors, dels qui hi viuen, de les accions col·lectives, els seus desitjos i quines relacions estableixen. En definitiva, s'ha volgut recuperar i repensar l'experiència política de ser dones en un territori concret. El període històric s'inicia a la dècada dels anys quaranta del segle XX i arriba fins a l'actualitat. Estructuralment el llibre consta de cinc parts: I) Barcelona en construcció, II) Imatges d'interior, III) Resignificar la maternitat des de la llibertat, IV) Violències i V) Drets a la ciutat.
L'objectiu general del projecte "Constructores de ciutat" és emergir i divulgar les contribucions de les dones en la història i la construcció de Barcelona. Com a aspectes específics, pretén convertir a les dones en subjectes, narradores i investigadores de la història de la ciutat; vol situar-les en el mapa com a constructores de la ciutat; incrementar la relació entre les diverses associacions, entitats, xarxes i els Consells de Dones dels Districtes; promoure l'empoderament de les dones i grups dels districtes; dotar a les dones d'instruments metodològics per a la investigació històrica; i potenciar l'intercanvi de coneixements i d'informació entre les dones i els arxius municipals.


El llibre, editat per l'Ajuntament de Barcelona, consta de 82 pàgines i té un preu al mercat de 5 euros. Es pot trobar a les principals llibreries de Barcelona i del districte de Nou Barris. Us el recomanem com a lectura per aquest estiu.

Fotos: Pilar Escamilla.

2 comentaris:

  1. gràcies, per incloure aquesta notícia dins del vostre Web, i moltes gràcies per assistir a l'acte de presentació del llibre.
    una abraçada!
    Ángela

    ResponElimina
  2. Va ser una tarda molt agradable.Encantats de participar i disposats a tornar-hi

    ResponElimina