divendres, 4 de desembre del 2020

Xerrada virtual sobre l'inici, el present i el futur del moviment veïnal a Nou Barris


El passat divendres 27 de novembre a les 19.00 h va tenir lloc a la seu de l'Arxiu (Espai Via Favència) unes Històries de Cafè virtuals on, sota el títol "Inici, present i futur del moviment veïnal" es va debatre sobre els orígens, l'evolució i l'avenir de les entitats veïnals a Nou Barris. Per aquest motiu es van convidar a diferents personalitats en representació d'aquets moviments: el Joan Catafal, el Pep Ortiz, l'Amparo Iturriaga, el Filiberto Bravo, l'Albert Villacampa i el Dani Agudo. La companya Montse Argente va fer de presentadora i moderadora del debat. Diverses persones pel xat o bé a través del grup de Facebook es van connectar a la xarxa per poder participar fent preguntes, comentaris i aportacions personals. La companya Marta Grau fou l'encarregada d'anar passant la paraula a qui ho demanés i els companys Arnaldo Gil, Lourdes Ferrando i José María Medina d'assegurar que els ordinadors i el programa interactiu funcionessin bé.


El primer convidat a parlar va ser el Joan Catafal, president de l'A.V. Prosperitat. Resident al Vallès Oriental, el 1968 es va instal·lar al barri de la Trinitat, on de seguida s'involucrà en el moviment veïnal. El 1970 es traslladà a la prosperitat i es convertí en un dels fundadors de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios. A continuació va agafar el torn de paraula el Pep Ortiz, president de l'A.V. Can Peguera. A finals de 1973 va entrar a formar part del moviment ciutadà de la ma de l'Asociación de Vecinos Ramón Albó-Turó-Vilapiscina, dedicant-se definitivament a partir del 1976 una vegada va abandonar la política. Ambdós tertulians van representar el passat, el orígens de les associacions veïnals, la seva formació, les primeres lluites i de quina manera van entrar en contacte, aportant les seves experiències personals.


La tercera convidada fou l'Amparo Iturriaga, presidenta de l'A.V. Roquetes, entitat on va començar a formar-hi part el 1999. Ella es va endinsar en aquest mon arrel d'un dia que va observar una manifestació veïnal a les Roquetes. Aleshores va preguntar què calia fer per participar i, des d'aleshores, ha estat activa. El quart convidat va ser el Filiberto Bravo, president de l'A.V. Ciutat Meridiana. Des del 1975 forma part del moviment veïnal i, tal i com ell ha volgut, ha definit la seva trajectòria dins la frase "Ciutat Meridiana resisteix". Ambdós tertulians van representar el present, explicant quines són les diferències entre les associacions de veïns i veïnes actuals respecte a les més antigues, de quina manera es gestiona i es lluita ara, com s'organitza el veïnat i com treballa.


El cinquè convidat fou l'Albert Villacampa, membre de la Xarxa de Suport Mutu Porta, i el sisè el Dani Agudo, vicepresident de l'A.V. Turó de la Peira. Ambdós tertulians, els més joves però molt actius per haver participat en diverses entitats veïnals, se'ls va preguntar com veien el futur de les associacions de veïns i veïnes, si la modalitat assembleària amb persones associades de personal no remunerat té futur, si aquestes entitats veïnals són representatives de la totalitat dels seus barris i si les formes de comunicació, participació i relació han canviat.
Una segona ronda de paraules va servir per a què cada membre aportés les seves pròpies conclusions i per a què el públic participant, de manera virtual, preguntés o exposés el seu punt de vista personal.


Finalment, el company i president de l'entitat Jordi Sànchez va fer la clausura de l'acte, tot agraint als participants la seva col·laboració i mostrant satisfacció pel fet de que la gran majoria de les activitats previstes durant aquest any, malgrat la crisis sanitària, ha estat possible de fer-les, per bé que amb nous formats als quals caldrà que ens anem acostumant mentre duri aquesta situació. Va considerar que és imprescindible mantenir i potenciar la relació cordial ja existent entre l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris i les associacions de veïns i veïnes del districte de cara a properes col·laboracions i a assolir més força a l'hora d'aconseguir determinats propòsits comuns. Pel que fa a l'any vinent, va fer un breu avançament anunciant que el 2021 estarà dedicat als barris de Nou Barris, raó per la qual es garantiran noves i interessants activitats.


Si voleu saber amb detall què han explicat tots i cadascun dels tertulians i d'altres participants en aquesta conferència ho podeu consultar al grup de Facebook de l'Arxiu de manera lliure i oberta per a tothom, sempre i quan sigueu donats d'alta en aquesta xarxa social. En cas contrari, l'enregistrament es troba també a la seu de l'entitat, també a disposició pública.

1 comentari: