divendres, 12 de març del 2021

MARÇ. S'inaugura el bust al doctor Pi i Molist


El diumenge 9 de març de 1930 va tenir lloc l'acte oficial d'inauguració del bust en homenatge a l'impulsor de l'Institut Mental de la Santa Creu, doctor Emili Pi i Molist. Obra de l'escultor Carles Flotats, feta amb bronze (bust) i pedra (base o peanya) i sufragada pel personal mèdic de la citada institució, es va ubicar als jardins de l'entrada de l'edifici. El descobriment va anar a càrrec del doctor Cercavins, i tal com descrivia la premsa de l'època "El monumento (...) es severo y sencillo, en consonancia con las líneas arquitectónicas y el carácter de la persona y del cargo que ostentaba quien sienta en él, como podrán ver nuestros lectores en el sitio a ello dedicado".
Degut a les inclemències del temps, la sessió inaugural es va celebrar a dins del teatre, amb l'assistència del personal facultatiu del Mental, autoritats religioses i mèdiques com representants de la Reial Acadèmia de Medicina, l'Hospital Militar, el Sindicat de Metges de Catalunya, la Unió Mèdico-farmacèutica de Catalunya, l'Institut Frenopàtic i el Manicomi de Palma de Mallorca, entre d'altres. També hi anaren periodistes dels diaris "La Vanguardia" i "El Noticiero Universal". Els parlaments van anar a càrrec del secretari de l'hospital de la Santa Creu i Sant Pau Felipe Cruz i del director del Mental doctor Cercavins, el qual va parlar sobre el manicomi, els malalts i els seus tractaments i finalment sobre la figura d'Emili Pi i Molist. D'aquest es va destacar que fou precursor de la psiquiatria hospitalària a Catalunya i un notable analista de l'obra de Miguel de Cervantes de la seva època. El canonge doctor Vilaseca va tancar el torn de discursos.
El bust, amb el pas dels anys i les reformes posteriors fetes a l'edifici del Mantal, va passar a ubicar-se a l'interior. Amb motiu del desmantellament definitiu del manicomi el 1987, es va traslladar el 1998 a l'entrada del nou Centre de Dia Pi i Molist, ubicat al barri de Can Peguera, en un dels edificis de l'antic Grup Escolar Hermenegildo Giner de los Ríos (després col•legi Ramiro de Maeztu). No obstant, els continus actes de vandalisme van obligar a instal•lar el bust a l'interior del centre, on actualment es manté preservat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada