divendres, 18 de març del 2022

Activitats de l'Arxiu amb motiu del Dia Internacional de la Dona


A principis d’aquest mes de març l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha efectuat dues activitats per commemorar el Dia Internacional de la Dona. El passat dijous dia 4 a les 19.00 h va tenir lloc a la sala de plens de la Seu del Districte de Nou Barris la presentació del número 142 del butlletí "Petit Arxiu", aquesta vegada dedicat als carrers de dones de Nou Barris. L’acte, al qual van assistir unes 40 persones, va estar presentat per la companya Montse Argente. Després de donar la benvinguda al públic assistent, va comentar que l'Arxiu va expressar el seu agraïment al Districte perquè una publicació d'aquestes característiques es pogués presentar allà mateix. A més, pel fet de tractar-se d'un tema tan important com és el de les dones, ha suposat donar un gran pas endavant.


En aquest sentit, va donar les gràcies a la consellera de Feminismes i al seu equip tècnic per l’interès mostrat. D’altra banda va explicar que una de les línies estratègiques de l’Arxiu consisteix a mantenir viva la memòria local del veïnat i els racons de Nou. En aquest sentit el nou Petit Arxiu reflecteix un treball que, a més a més, ha tingut com a objectiu bàsic omplir el buit documental que hi ha sobre les dones, com a agents actives de la societat i la història de Nou Barris. Finalment va procedir a detallar el contingut del nou número del Petit Arxiu, que inclou els carrers i places de Nou Barris dedicats a dones, així com noms de dones pendents d’aprovació i unes interessants estadístiques que reflecteixen una realitat on es posa en evidència la situació desfavorable de la dona al nomenclàtor. Aquelles persones que estiguin interessades a adquirir aquest butlletí ho poden fer a la seu de l’Arxiu.


D’altra banda, el passat diumenge dia 13 va tenir lloc la passejada dels carrers de les dones. El punt de trobada va ser a les 10.00 h del matí a la plaça Major de Nou Barris, davant la Seu del Districte. La ruta ha transcorregut pels barris de la Guineueta, Porta, Turó de la Peira, Vilapicina i la Torre Llobeta. L’objectiu de l’itinerari ha estat donar protagonisme a les dones mitjançant pun recorregut cultural amb fil conductor centrat en una visió igualitària i no excloent i que els atorgui el paper destacat que es mereixen en la història de la ciutat de Barcelona, ja siguin dones anònimes o dones il·lustres.
El resultat tant d’aquest nou número del “Petit Arxiu” com de la passejada ha estat donar a conèixer, reconèixer i posar a l’abast de tothom l’esdevenir de les dones del Districte de Nou Barris al llarg d’aquells carrers i places que, en alguns casos, foren escenaris relacionats amb aquestes protagonistes, sovint oblidades de la història dels barris.


En definitiva, es vol posar en valor el nom i cognoms d’un bon nombre de dones que van contribuir al desenvolupament cultural, social i econòmic dels territoris que conformen el districte de Nou Barris. Les fonts  d’informació s’han limitat a projectar una imatge de les dones identificat amb els rols que deriven de la seva condició sexual: mares, filles, vídues, prostitutes, santes o bruixes, però la realitat és que són part indispensable de la història, la cultura i la societat i reconèixer-ho és un deute històric, d’aquí la recopilació exhaustiva sobre els carrers amb nom de dona a Nou Barris. Encara són molt pocs i, en alguns casos, hi ha barris del districte de Nou Barris que no tenen cap carrer o plaça dedicat a una dona. Des d’una perspectiva de gènere  ja incorporada a l’urbanisme i la societat civil i les administracions, plenament conscienciades de la seva rellevància, es vol evitar que la  participació social de més del 50% de la població de dones es perdi en l’oblit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada