diumenge, 18 de setembre del 2022

Presentat a l'Arxiu el llibre del centenari de la xarxa de bus i un llibre sobre els tramvies de Barcelona

 

El passat dijous dia 15 a les 19.00h al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) va tenir lloc la presentació dels llibres "Els autobusos a Barcelona. 100 anys fent xarxa (1922-2022), de Ricard Fernández i Valentí, i "Tramvies de Barcelona i rodalies. 1872-2021", de Joan Termes i Roig. Ambdós autors són companys i socis de l'Arxiu i comparteixen en comú la seva passió per la història dels transports públics col·lectius de Barcelona.
L'acte va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones i durant les explicacions es va aprofitar l'ocasió per passar imatges tant de la versió en pdf del llibre dels autobusos com de material mòbil històric en relació al llibre dels tramvies.


Ricard Fernández i Valentí va explicar que va ser la mateixa TMB qui va decidir de contactar amb ell per proposar-li d'escriure el llibre, doncs el van considerar la persona adequada per la seva trajectòria en publicacions i pels articles al seu blog. La idea era fer una història dels autobusos de Barcelona per commemorar no pas el centenari del primer autobús sinó el centenari de la primera xarxa urbana, que va ser a l'any 1922. El resultat exigit és una obra divulgativa pensada per a tot el públic en general, ben completa d'informació, el millor resum possible d'una història recomanada per aquelles persones que la desconeguin per complet i vulguin tenir una idea general del què ha estat un segle d'autobusos a Barcelona. L'obra va acompanyada d'imatges històriques molt interessants procedents en la seva gran majoria del fons documental fotogràfic de TMB.


Joan Termes i Roig també va explicar anècdotes i curiositats interessants sobre els autobusos tant en qualitat d'historiador com d'experiència pròpia. Va aprofitar l'ocasió per fer cinc cèntims del seu llibre de tramvies, alhora que va criticar la manca de qualsevol commemoració del 50è aniversari de la supressió de les dues darreres línies de tramvia convencional a Barcelona l'any passat i la commemoració enguany del 150è aniversari del primer tramvia de la ciutat. A través de les imatges d'uns autobusos històrics exposats durant la Festa Major d'Horta va aprofitar l'ocasió per reivindicar la materialització d'un Museu del Transport a Barcelona, que es podria ubicar en l'antic Palau dels Transports i Comunicacions de la Fira de Barcelona, a Montjuïc, doncs per les característiques de l'indret i el seu significat històric tindria sentit.


L'acte va acabar amb un aplaudiment del públic assistent. Tots dos llibres formen part de la biblioteca de l'Arxiu i es troben a disposició de tothom. Esmentar que, per a qui ho desitgi, el llibre dels autobusos és a la venda a la llibreria La Fosca, al carrer de La Fosca 10, al barri de la Trinitat Nova, al preu de 21'50€.

Fotos: José María Medina.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada