QUINES ACTIVITATS FEM?

   PASSEJADES PEL BARRI                                      


Les Passejades pel Barri és una activitat iniciada l'any 1997 destinada a descobrir i visitar indrets i racons singulars dels barris del districte, però alhora quotidians de tot el veïnat, que alhora ens apropa a la seva història, explicada molt sovint pels mateixos protagonistes. Generalment aquestes sortides ofereixen la venda al públic assistent del butlletí "Petit Arxiu" i dels comentaris i explicacions de personal de l'Arxiu.
S'han fet passejades geogràfiques i històriques per a explicar les característiques i els origens dels barris, i passejades temàtiques centrades en aspectes concrets, com patrimoni arquitectònic, Guerra Civil, cròniques negres, polígons d'habitatges, indústries, noms de carrers, la Segona República, la Transició, etc.
Destacades han estat les passejades efectuades durant el llarg de l'any 2010, que van commemorar els 40 anys de la fundació de l'Asociación de Vecinos de 9 Barrios amb diversos itineraris on s'explicaven les lluites urbanes que van transformar tots els barris del districte.


   RUTES PER COLLSEROLA                                    


Les Rutes per Collserola formen part de les activitats organitzades per l'Arxiu. S'acostumen a realitzar els tercers diumenges de mes quan es programen, i serveixen tant per passar-s'ho bé com per a conèixer els racons més singulars de la nostra muntanya, que tant desconeguda és, especialment el tros que forma part del districte de Nou Barris. Són unes caminates que gairebé sempre s'inicien a les 9:00h del matí a la plaça de la República o a la plaça de Karl Marx, i finalitzen a la plaça de Karl Marx al voltant de les 13:00h o a les 14:00h, en funció de la longitud de la ruta. Hi poden participar persones de totes les edats perquè no esdevenen itineraris que suposin risc per a la persona. Generalment aconsellem portar roba i calçat adequat i l'esmorzar. Durant el curs de l'any s'acostumen a fer unes tres sortides, una d'elles sempre al desembre i que l'anomenem Clàssica de Nadal.


   MARXA NOCTURNA A COLLSEROLA                  


Una vegada a l'any, cada tercer dissabte del mes de juny, es realitza una Marxa Nocturna a Collserola, que ofereix la possibilitat de visitar i contemplar el parc de nit. És per aquest motiu que acostumen a tenir gran èxit de públic. S'acostuma a sortir de la plaça de la República o de la plaça de Karl Marx a les 20:00h i finalitzen a la plaça de Karl Marx sobre les 2:00h o les 3:00h de la matinada, en funció de la longitud de la ruta. Generalment aconsellem portar roba i calçat adequat, el sopar, llanterna i, si és possible, armilla reflectant.


   HISTÒRIES DE CAFÈ                                              


Les Històries de Cafè és una de les activitats que l'Arxiu organitza des de l'any 1995 amb els objectius de recollir la història oral de Nou Barris, ser un fòrum de debat i fomentar l'intercanvi de records, opinions i vivències. D'aquesta manera es pretén que al voltant d'una taula, amb un cafè i en un ambient distès, les persones que són testimonis vivents d'una època puguin verbalitzar els seus records, que són una part de la història i d'aquesta manera anar reconstruint la història oral, que si no es perdria irreversiblement. Les tertúlies acostumen a ser temàtiques, com per exemple la transformació dels barris, les lluites veïnals, el comerç, els transports, l'esport, les escoles, etc. Paral·lelament, el Memorial del Mental organitza tertúlies relatives a l'Institut Mental de la Santa Creu o a la salut mental, amb la participació de treballadors i pacients.


   CONFERÈNCIES                                                     Les Conferències podrien classificar-se com les antecessores de les Històries de Cafè, ja que tenien l'objectiu de fomentar la creació d'opinió sobre alguns dels temes d'actualitat. De tota manera, en l'actualitat es continúen fent de forma individual o bé acompanyades de la inauguració d'una exposició. Algunes es celebren al nostre local i d'altres s'organitzen en biblioteques i centres culturals. Les xerrades van acompanyades d'un PowerPoint per a il·lustrar i fer més amena l'activitat i acostumen a tractar amb profunditat temes molt específics, sovint fruit de la recerca de les persones que col·laboren en l'entitat més dedicades a la història.


   EXPOSICIONS                                                         


Les Exposicions són un dels instruments de l'Arxiu per difondre i donar a conèixer no només els seus fons documentals, sinó també el patrimoni historico-cultural del districte de Nou Barris. Al llarg d'aquests anys se n'han organitzat un nombre important, algunes pròpies de l'Arxiu i altres amb la col·laboració amb diverses entitats i institucions.


   PRESENTACIONS                                                   Les Presentacions al públic acostumen a ser de publicacions escrites tant pels qui col·laborem assíduament com pels socis o altres persones vinculades amb Nou Barris. S'organitzen tant al nostre local de l'Espai Via Favència com també als locals d'associacions i entitats veïnals i culturals, segons convingui. D'una banda, es presenten les publicacions que han estat editades per l'Arxiu, com la revista semestral, els monogràfics o bé un nou llibre de la Col·lecció Favència. D'una altra, es fa també la presentació de llibres i publicacions escrites pels nostres companys però que han estat editats per editorials.


   SEMINARIS                                                              


Els Seminaris, coneguts també sota el nom de Documentàlia no tenen una periodicitat preestablerta, ja que estan pensats per al reciclatge dels socis actius de l'Arxiu i per tant s'organitzen quan el Consell Assessor i els càrrecs directius consideren que cal, especialment si hi ha hagut noves incorporacions.
Els temes que més s'han tractat han estat la catalogació i conservació de la documentació i la catalogació del patrimoni de Nou Barris. Malgrat que es tracta d'una activitat tancada i destinada als qui col·laborem assíduament a l'entitat, algunes vegades també s'han obert al públic en general.


   SESSIÓ CONTÍNUA                                                 


La Sessió Contínua és una activitat celebrada al local de l'Arxiu, generalment al vestíbul de l'Espai Via Favència, consistent en projectar pel·lícules, curtmetratges, documentals i altres formats cinematogràfics que tenen relació de manera total o parcial amb la història de Nou Barris. Sovint constitueix un testimoni filmat d'una època passada que ajuda a conèixer indrets i barris des d'una altra perspectiva, alhora que ajuden a descobrir aspectes inèdits del passat a través de les imatges.
Destaquen les filmacions antigues aportades per particulars i pel·lícules on el territori de Nou Barris ha estat l'escenari. Malgrat que disposem de tota mena de formats, actualment tot el fons audiovisual s'ha digitalitzat en format DVD.