Celebrat per primera vegada el 1982, és fruit de l'evolució de les anomenades jornades culturals i la festa del mes de maig que entre 1978 i 1981 organitzava l'Escola d'Adults Freire. Cada primer diumenge de maig al parc de la Guineueta diferents associacions i entitats culturals, veïnals, socials, artístiques, solidàries, cíviques i esportives del districte de Nou Barris, es congreguen per a fer mostres, exposicions i activitats lúdiques i festives. S'inclouen espectacles, tallers, animació, exposicions, espai de jocs, circ, concerts, balls i correfocs. L'objectiu és fomentar la cultura popular i ofereix la possibilitat al públic assistent de participar-hi mitjançant jocs, concursos i tallers. Al llarg del dia, els diversos espais del parc ofereixen diferents espectacles per amenitzar la jornada, amb quatre apartats diferenciats: l’espai infantil, l’espai rocòdrom, l’espai solidari i un espai central, on caben tot tipus d’entitats. Precisament, el que diferencia aquesta jornada festiva d’altres fires d’entitats és que es tracta d’una mostra viva, que va més enllà de les paradetes. Les entitats mostren activament la seva tasca.
L'Arxiu hi participa anualment muntant la seva tradicional carpa expositiva on ofereix les seves publicacions a la venda i informació relativa a l'entitat. A més, cada any munta una exposició o bé organitza un joc relacionat amb el patrimoni o la història local de Nou Barris.
RECERCAT
La Jornada de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (RECERCAT) és un esdeveniment organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), i té com a principals objectius: donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de parla catalana; i reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Amb les seves consecutives edicions, s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.
Cada any es celebra entre finals d'abril i principis de maig en diferents municipis dels territoris de parla catalana, i l'Arxiu hi participa amb el seu estand expositiu on ofereix les seves publicacions a la venda i informació relativa a l'entitat. Ocasionalment, hem organitzat alguna exposició o bé una conferència conjunta amb altres entitats.
SANT JORDI
Cada 23 d'abril, diada de Sant Jordi, l'Arxiu manté el seu compromís d'instal·lar a la marquesina del tram rambla de la Via Júlia un estand on ofereix al públic les seves publicacions que es troben a la venda: revistes, butlletins, monogràfics i llibres. Sovint els autors es troben disponibles i, per això, aprofiten l'ocasió per a dedicar-los el seu treball als compradors. Juntament amb la resta de parades, contribuïm a fer més gran aquest dia, alhora que ens donem a conèixer, convidem al públic a fer-se soci i fem difusió de la memòria històrica dels barris del districte d'una manera festiva i desenfadada.
AJUNTAMENT DE BARCELONA
Amb l'Ajuntament de Barcelona en general i amb el Districte de Nou Barris en particular, l'Arxiu sempre ha establert contacte i col·laboració, doncs és fonamental mantenir relacions amb l'administració local. Les reunions amb la regidoria han anat encaminades a demanar millores relacionades amb el nostre àmbit d'actuació, com per exemple canvis de nom de carrers i places, propostes de nomenclatura, reivindicar la preservació d'elements patrimonials, etc. Tanmateix, el Districte ens ha demanat col·laboració amb l'elaboració de faristols, en l'elaboració de guies i tríptics, en l'aportació d'informació històrica relativa a un element patrimonial, en organitzar una passejada de barri o en muntar una exposició, entre d'altres coses. L'edifici de l'Espai Via Favència és de propietat municipal, i anualment renovem amb l'Ajuntament el conveni amb el qual nosaltres romanem al local a canvi d'oferir alguna contraprestació de tipus cultural.
CENTRES EDUCATIUS
Un dels àmbits on ens impliquem és amb les escoles. Esporàdicament el professorat dels centres educatius acudeix a nosaltres de cara a què col·laborem en alguna activitat didàctica destinada a conèixer els barris. A nosaltres ens interessa que les noves generacions coneguin la història local dels barris de Nou Barris i entenguin la importància de la seva memòria, així com la necessitat de preservar els elements patrimonials. D'una manera divertida amena mostrem als alumnes dels centres educatius qui som i què fem, amb la projecció de pel·lícules, la mostra de material, l'exhibició d'elements d'arqueologia urbana i passejades de barri.
PROJECTART-NOU BARRIS TELEVISIÓ
Des de fa molts anys, col·laborem amb Projectart-Nou Barris Televisió en l'elaboració de petites càpsules televisives on, a través d'una breu entrevista, fem cinc cèntims sobre la història d'un barri, d'un espai, d'un personatge o d'un element associat al districte de Nou Barris, tant aspectes d'actualitat com de memòria històrica. Aquesta entitat és, des del 2011, veïna nostra dins de l'Espai Via Favència, de manera que les relacions són força fluïdes i sovint acordem projectes. El 2013, juntament amb Projectart, el Grup d'Història de Nou Barris-Can Basté i el Districte de Nou Barris varem fer realitat el projecte Relligant Nou Barris de recuperació i difusió de la memòria històrica amb la col·locació de faristols amb codi QR als punts d'interès.
ASSOCIACIONS I ENTITATS
Altres col·laboracions que ocasionalment ha fet l'Arxiu han estat, per exemple, en l'elaboració d'articles per a publicacions com: Rotllana, Ateneu Popular 9 Barris, La Prosperitat i La Gazeta de Roquetes. També ha col·laborat amb entitats com la Caravanne de Quartiers, la Ràdio Nou Barris, l'Associació de Veïns de les Roquetes, l'Associació de Veïns de la Trinitat Nova, l'Associació de Veïns del Turó de la Peira, "La Caixa", el Centre Cultural "Els Propis", el Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, l'Ateneu Popular de Nou Barris i el Fotoclub Guineueta, entre d'altres. Principalment, han estat conferències, presentacions, passejades de barri, articles per a revistes i exposicions.