diumenge, 24 d’abril del 2011

Urgentment, salvem el xalet


Fa un any durant  la Cultura va de Festa, l’Arxiu va emprendre una campanya per a la defensa del Castell de Torre Baró, atès l’estat lamentable d’abandó en què es trobava. Finalment, en un plenari del districte es va arribar a l’acord de totes les forces polítiques, de què calia posar les mesures necessàries per a la seva conservació.
Ara, ens trobem amb una situació encara més crítica envers una parcel·la del patrimoni del districte de Nou Barris totalment desconeguda per a la major part dels nostre veïns: l’existència d’un xalet a l’interior de la Seu del Districte, antic Institut Mental de la Santa Creu i Sant Pau.
Un edifici que ha passat totalment desapercebut fins que la seva existència ha sortit a la llum pública arran de les immediates obres que es duran a terme per a la construcció de la nova comissaria de la Guardia Urbana.
Ara, ens hem assabentat de la riquesa patrimonial que guardava l’esmentat edifici i que està en perill de ser enderrocat. Els esgrafiats, la rica ceràmica, el paviment excepcional, tots els rics ornament treballats artesanalment es troben en risc de destrucció.
Paradoxalment , es cel.lebrarà una segona edició de la festa modernista aprofitant la Festa Major del Districte i s’engalanarà l’edifici amb decoració modernista, per tal d’evocar aquells temps històrics per esbarjo del veïnatge. I paral·lelament,  s’acabarà desmantellant l’únic patrimoni modernista de què disposem a Nou Barris. Sisplau, salvem el xalet abans que sigui tard.


Ningú dubte de la necessitat d’engegar unes obres necessàries per garantir que la Guàrdia Urbana pugui disposar d’unes instal·lacions adequades. Però, es què no és compatible una actuació municipal amb la preservació del poc patrimoni artístic que disposem?. Perquè no podem preservar la riquesa que el tems ens ha preservat? Perquè ens hem de traslladar al centre de la ciutat per gaudir de l’art que es va desenvolupar en altres temps?
El nostre districte necessita recuperar, rehabilitar i difondre aquesta obra oblidada, posar-la a l’abast de les noves generacions.
Per altre banda, no podem desestimar els esforços que l’administració municipal a fet per la conservació d’altres elements del patrimoni del nostres barris, com ha estat la recuperació i rehabilitació de masies, raó per la qual ara més que mai convé exigir una resolució immediata, abans que  sigui massa tard.
L’actual autoritat municipal a d’entendre que cas contrari, passaràs a la història del nostre districte com la que va permetre la destrucció de l’únic element arquitectònic modernista existent en aquest racó de Barcelona. Creiem que és una vergonya que no es poden permetre.
Urgentment. Salvem el xalet !!!

Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris
Grup d’Història de Nou Barris-Can Basté

3 comentaris:

  1. Indignant.... comencen les obres just ara... quan hi ha el canvi de govern!!!
    http://www.adn.es/local/lleida/20110607/NWS-1463-Empiezan-Guardia-Barris-Urbana-Nou.html

    ResponElimina
  2. Cal que ens n'assabentem per la premsa, de l'inici de les obres???? Indignant!!!

    http://www.elperiodico.com/es/noticias/distritos-de-bcn/guardia-urbana-levanta-nueva-sede-nou-barris-1035311

    ResponElimina
  3. Més informació sobre el posicionament de l'Arxiu Històric sobre el XALET!!!!
    SALVEM-LO!!!!

    http://barrisenxarxa-confavc.blogspot.com/2011/05/salvem-el-xalet-de-lantic-institut.html

    ResponElimina