dimarts, 25 d’octubre del 2011

Un plat volador al passeig de Valldaura?


Va ser inaugurat el 26 de gener del 1965. Precisament les dates del 26 de gener eren aprofitades per les autoritats del moment per inaugurar obres públiques commemorant l’entrada de les tropes franquistes a la ciutat de Barcelona, (que ells ho anomenaven “liberación”.) el mateix dia de l’any 1939.
Aquest dia aleshores era festiu i els autobusos lluïen les banderetes espanyola i de Barcelona a banda i banda del rètol de la part frontal superior amb el nom de la línia.
Aquest forma part dels mercats construïts per abastir els barris perifèrics arran l'onada migratòria de la dècada dels 60.
L'estructura rectangular és de formigó vist amb un sistema de celobert a la coberta que permet la il·luminació natural del mercat, a través d'un sistema de claraboies. Les voltes de la façana són força singulars i un element distintiu que el caracteritza.
Vist així, amb la perspectiva del temps se’ns fa estrany veure’l aïllat, sense edificis que l’envoltin, amb una visió diàfana del Turó de la Peira al darrera on només apunta una torre, avui enderrocada, de la masia de Ca n’ Ensenya degut als canvis que s’hi van fer entre els anys 1996 i 2003 gràcies a les reivindicacions d’un grup de joves del barri que es dedicaven a l’educació en el lleure d’infants i joves.
Gairebé sembla un plat volador que hagi aterrat sobre un pujol terrós.


Josep María Babí Guimerá

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada