dissabte, 24 de desembre del 2011

Missatge de Nadal


Amics i amigues. Des del Centre d’Estudis Populars i Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem transmetre de tot cor els nostres millors desitjos de pau, amor, prosperitat i felicitat en aquestes festes nadalenques i per al proper any 2012. Hem arribat al final d’un any difícil i complex, marcat pel trasllat de la nostra entitat a un nou local enmig d’una forta crisi econòmica i d’un canvi en el panorama polític. Enguany, hem començat una tercera etapa de la nostra història a l’Espai Via Favència, una realitat aconseguida gràcies a una lluita constant feta en els darrers anys per part de la gent que col·labora activament a l’Arxiu amb el suport incondicional d’altres associacions i entitats. Deixem enrere la primera etapa viscuda a l’Escola d’Adults Freire i la segona etapa a l’Ateneu Popular de Nou Barris. Ara, disposem d’un espai molt més gran, modern i còmode que ens possibilitarà d’expandir-nos en els propers anys, tot evitant les aglomeracions i incomoditats dels antics locals. El fons documental disposa de tota una planta per al seu emmagatzematge més racionalitzat, que garanteix les millors condicions de conservació. La modernitat de les instal·lacions ha contribuït a un ràpid avenç en l’ús de noves tecnologies. S’ha procedit a l’elaboració d’una nova base de dades que possibilita l’entrada de documentació amb més rapidesa i comoditat, alhora que facilita la recerca de material. Ha estat una feina excel·lent del nostre col·laborador Jordi Vilalta. Paral·lelament, hem millorat la difusió amb l’obertura d’un grup a la xarxa social Facebook i d’un nou blog més dinàmic substitutiu de l’antiga pàgina web. El resultat ha estat un increment de les visites i del coneixement de la nostra entitat en una finestra virtual oberta al món com és Internet, i una difusió estesa a importants mitjans de comunicació de televisió i premsa, la qual cosa demostra la nostra importància i credibilitat. Una altra millora imprescindible ha estat la possibilitat d’oferir un bon servei públic de consulta. El creixent i variadíssim fons documental que tenim gràcies a les donacions de material inèdit per part de gent anònima que creu i confia en nosaltres, és a l’abast i al servei de les persones, i és per això que us convidem a visitar-nos sempre que vulgueu perquè som oberts a tothom.


Aquest trasllat no ha estat pas una feina fàcil, sinó una tasca molt complexa i laboriosa que ha comportat forçosament la col·laboració de tots nosaltres i de persones que es van oferir voluntàriament a les quals els hi agraïm la seva inestimable participació.
Després d’uns mesos d’adaptació en l’Espai Via Favència, on també hi conviuen les entitats Nou Barris Televisió i 9Barris Acull, hem reprès el bon ritme de treball que sempre ens ha caracteritzat, la qual cosa ens ha permès de reprendre les nostres activitats mensuals i l’edició de les dues revistes semestrals. Afortunadament, per tal d’evitar que el trasllat no alterés ni trenqués la dinàmica habitual, hem pogut realitzar “Passejades de Barri”, una “Sessió Contínua”, “Històries de Cafè”, el seminari “Documentàlia” i “Rutes per Collserola”, i hem participat com cada any a la Festa Major de l’Ateneu, a la Festa Major de Nou Barris, a La Cultura va de Festa i al Recercat, entre d’altres activitats. Actualment hi ha més persones que desinteressadament venen a col·laborar periòdicament per a engrandir l’Arxiu, amb el seu compromís i sensibilització per recuperar, preservar, fomentar i difondre la memòria històrica de les barriades que conformen l’actual districte de Nou Barris. Enguany, s’ha procedit com és costum fer cada dos anys a la renovació de la Junta i del Consell Assessor, tot definint la previsió d’ingressos i de despeses i les activitats a realitzar en els propers mesos.
Enguany, ha augmentat el nombre de socis i sòcies com a conseqüència d’aquesta millor difusió, i actualment comptem amb gairebé dues-centes persones que han dipositat la seva confiança en nosaltres, fet que demostra l’interès social per a conèixer el districte de Nou Barris i recuperar la memòria històrica.


No volem deixar de banda el patrimoni històric i arquitectònic, que tant difícil resulta de preservar i pel qual sempre hem lluitat. Considerem que la seva preservació contribueix a recuperar les arrels del districte alhora que és un signe d’identitat. Seguirem treballant perquè el patrimoni de Nou Barris no desaparegui, esdevingui un factor d’integració de les barriades i es rehabiliti tot atorgant-li un ús social que correspongui a les seves necessitats. Des d’aquí, recordem amb tristesa el xalet del Mental del què lamentem el seu enderroc.
El proper 2012 desitgem que sigui molt millor que el present any i per això treballarem de valent per estar al vostre servei i a l’alçada de les vostres demandes. La crisi econòmica serà un repte molt dur a fer-hi front del qual tenim la convicció que superarem perquè disposem de la capacitat humana per aconseguir-ho. Ara ens toca estalviar el màxim possible i invertir només en allò que sigui imprescindible, sempre amb el propòsit d’estar al servei de les persones que fidelment s’interessen per les nostres activitats i publicacions.
Per al proper any, les activitats mensuals estaran dedicades al món del cinema, i des d’ara mateix us volem convidar a participar-hi perquè és amb el vostre inestimable testimoni personal, que dia a dia tots plegats escrivim la història dels barris del districte. Es faran “Passejades pels Barris” pels antics cinemes i espais de rodatges, es celebraran “Històries de Cafè” on qui vulgui podrà parlar de les seves experiències viscudes als cinemes de barri, una exposició cinèfila, i es publicarà un llibre de col·lecció local sobre la història dels cinemes a Nou Barris, un excel·lent treball de recerca del nostre historiador Roberto Lahuerta. Paral·lelament, i pel nostre tarannà obert, seguirem col·laborant amb altres entitats com és costum per la importància d’involucrar-se en la realitat de Nou Barris i formar-hi part d’ella. D’aquesta manera, es fa realitat la frase d’en Francesc Pujol a qui sempre recordarem, que és fer cultura al barris, perquè malgrat que no som una entitat oficial ni ho volem ser, treballem i treballarem al servei de Nou Barris.


En l’àmbit patrimonial, continuarem reivindicant com sempre hem fet la preservació i recuperació d’aquells elements que corrin perill de desaparèixer pel seu valor més enllà de la concepció turística o de tresor arcaic. Encara queda molta feina per fer i molta cosa per la què lluitar.
Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca. En definitiva, volem donar les gràcies a tota la gent que fa possible la nostra existència. De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i també a qualsevol persona d’arreu del món ens conegui o no, que passeu unes Bones Festes i tingueu un Feliç Any Nou.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada