divendres, 16 de març del 2012

Emotiva inauguració de l’Exposició Fotogràfica Ginés Cuesta

El passat dijous dia 15 de març a les 7 de la tarda es va procedir a la inauguració de l’Exposició Fotogràfica Ginés Cuesta, al vestíbul de l’Espai Via Favència. En Ginés Cuesta Ortiz és un veí del barri de Verdum que al descobrir la nostra entitat va decidir de fer donació de tot el seu fons fotogràfic. Al novembre de 2011 va signar un conveni i des d’aleshores col·labora assíduament en la classificació, digitalització i ordenació de les seves fotografies que conformen una col·lecció extraordinària i inèdita tant per la qualitat com pel contingut de les imatges. Tant aviat com els membres de la nostra entitat van descobrir el gran valor històric del material i la importància que tenia, no es va dubtar a preparar una exposició fotogràfica per a donar-lo a conèixer, prèvia sel·lecció de les fotografies que acapararien un període dels anys seixanta als vuitanta del segle passat.


L’acte tingué una notable assistència de públic, al voltant de la cinquantena de persones, tant socis i sòcies de l’Arxiu com d’altra gent interessada, la dona i les filles d’en Ginés Cuesta, amistats diverses, membres de l’Associació de Veïns/es de Verdum i la documentalista fotogràfica del Palau de la Virreina, Marta Delclòs.
Els responsables de procedir a fer els discursos inaugurals van ser Ricard Fernández i Valentí (cap de documentació i tresorer de l’Arxiu), Manel Mora Palau (fotògraf i periodista gràfic veí de Nou Barris), Maria Lluïsa Serralta (col·laboradora i una de les fundadores de l’Arxiu, actualment presidenta de l’Associació de Veïns/es de Verdum), Santi Borrull (conseller de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i conseller del barri de Verdum) i Ginés Cuesta Ortiz (autor de les fotografies que conformen l’exposició).


L’encarregat de donar la benvinguda als assistents i a presentar a cadascuna de les persones que formaven la taula va ser en Ricard Fernández i Valentí, el qual va destacar el caràcter polifacètic d’en Ginés Cuesta, tot valorant-lo com un home modest, senzill, humil i treballador. Va remarcar que, malgrat autodefinir-se l’autor d’aficionat, la qualitat de les seves fotografies estaven a l’alçada d’un artista i d’un professional pels sentiments que arribaven a expressar i pel gran contingut i força de cadascuna de les imatges com molt poca gent és capaç de plasmar. Destacà també el caràcter realista a l’hora de reflectir una època de la història i per la seva riquesa informativa la gran utilitat com a font d’informació històrica.


Manel Mora Palau va comentar que aquelles fotografies tenen un missatge vital, i que a l’observar-les veiem en realitat una època i una història al darrera. Va destacar el treball com unes fotos que marquen una època amb un factor humà incorporat que dona al barri de Verdum un caràcter força cosmopolita i amb projecció de futur. Va desitjar que en Ginés Cuesta faci més exposicions com aquesta per la importància que tenen aquestes fotografies.


Maria Lluïsa Serralta va afirmar que en els barris hi ha molt de talent i des de l’Arxiu això s’ha volgut constatar amb les fotografies i el material aportat pel veïnat a l’entitat. Explicà que des de la seva ostentació de la presidència de l’Associació de Veïns de Verdum se n’adona com està realment el barri i que això li ha donat molta energia per tirar endavant diversos projectes que des de fa molts anys encara resten pendents. Va reivindicar que hagin més socis a l’Associació per a fer realitat tot allò que encara falta per a fer.


Santi Borrull va destacar el mèrit molt gran d’en Ginés Cuesta a l’hora de retratar el temps, i com l’autor tingué diversos moments de felicitat en el moment de retratar i plasmar a través de la imatge la realitat del moment i unes seqüències determinades.


Ginés Cuesta va explicar que la realitat del barri no es corresponia a tot allò que deien els mitjans de comunicació, i que el veïnat sabia com trobar la felicitat. En relació a això, va agrair a l’Arxiu per haver recuperat aquella felicitat, a més de disposar de la família i de bona part de les amistats que tanta alegria li donen. Va donar les gràcies a tota la gent col·laboradora de l’entitat i va animar a tothom a venir a visitar l’Arxiu i a mantenir la seva existència com una manera de preservar la memòria històrica. Va desitjar que en un futur ben aviat es puguin fer més exposicions.
Finalitzats els parlaments cadascun dels quals van ser calorosament aplaudits, la Marta Grau, col·laboradora de l’entitat i secretària, va procedir a obsequiar al Ginés amb un DVD recopilatori de tota la documentació fotogràfica feta des del seu ingrés al novembre de l’any passat.


L’acte fou especialment emotiu, doncs les filles d’en Ginés així com algunes de les persones assistents no van poder reprimir les llàgrimes d’emoció en diverses ocasions, ja que aquell acte era també, en part, un homenatge i reconeixement a la trajectòria professional i a la persona del mateix Ginés, alhora un gest d’estimació cap a ell. El moment més emotiu el va protagonitzar l’Oriol Murcia, fill del desaparegut Manuel Murcia, que va descobrir visiblement emocionat una foto del seu pare muntat en una moto Ducatti, tot donant les gràcies a l’Arxiu. Ell i en Ginés es van fondre en una abraçada entremig de forts aplaudiments i més llàgrimes. Molt poques vegades en la història de l’entitat s’han viscut moments tant forts d’emoció. Després dels discursos, tothom va procedir a veure l’exposició detingudament i l’Arxiu va oferir un refrigeri al públic assistent.


Durant un mes, qui ho desitgi podrà venir a visitar aquesta magnífica exposició fotogràfica, que consta d’un total de 37 fotografies emmarcades més un conjunt de 72 imatges històriques addicionals del mateix autor visualitzables per ordinador i que es van succeint cada 15 segons en forma non-stop. La qualitat i el valor de les imatges no deixaran pas indiferent a ningú. De ben segur que fotògrafs barcelonins de prestigi de la nostra història com Brangulí, Cuyàs i Zerkowitz veiessin aquesta obra d’en Ginés Cuesta es traurien el barret.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada