dilluns, 23 d’abril del 2012

Presentat en públic el llibre LOS CINES EN NOU BARRIS, de Roberto Lahuerta Melero


El passat dijous, 19 d’abril a les 7 de la tarda, va tenir lloc l’acte de presentació al Centre Cultural “Els Propis” del nou llibre “Los cines en Nou Barris” de Roberto Lahuerta Melero. La sala va gaudir d’una destacada assistència de públic. Prèviament als parlaments dels membres de la taula, es va passar un audiovisual que en bona part resumia l’estructura del nou llibre. Les imatges dels antics cinemes de barri ja desapareguts no varen deixar indiferent a ningú i entre la gent es van sentir expressions d’enyorança i algunes rialles. Després de la breu sessió introductòria, va arribar el torn als responsables de fer els discursos de l’acte. Formaven la taula en Ricard Fernández i Valentí (cap de documentació i tresorer de l’Arxiu), en Tomàs Fernández i Valentí (germà de Ricard, crític de cinema, coordinador de les revistes “Dirigido por...” i “Imágenes de actualidad” i autor de diversos llibres de cinematografia), l’Arnaldo Gil Albacete (relacions públiques de l’Arxiu i un dels fundadors de l’entitat), i en Roberto Lahuerta Melero (col·laborador de l’Arxiu i autor del llibre a presentar). Alguns representants municipals del districte, tot i estar presents, no van intervenir en els parlaments.
En Ricard Fernández i Valentí, tot fent referència a l’esforç inversor per a fer realitat el llibre malgrat la crisi, va manifestar que l’Arxiu no s’aturarà a l’hora de contribuir a la difusió de la memòria històrica, encara que vinguin temps dolents. Va recomanar a tothom que compri i llegeixi el llibre, i que cadascú rememori les pel·lícules de la seva vida.
En Tomàs Fernández i Valentí va recordar de manera molt simpàtica i entranyable els seus anys d’infantesa i joventut com a usuari dels cinemes de barri, tot fent referències a anècdotes i a hàbits i costums que avui dia ja s’han perdut i que eren típics d’una època i d’unes generacions. Va reconèixer que les sales de barri van ser les responsables de la seva afició i erudició al món del cinema, i va agrair que s’hagi publicat aquest llibre.


L’Arnaldo Gil Albacete va destacar el mèrit de l’entitat en aquests temps de crisi que ara corren per haver tret a la llum un treball com aquest que és de producció pròpia, és a dir, finançat amb diners de l’entitat, sense subvencions ni editorials. Va fer esmena també als llibres publicats per part de membres col·laboradors de l’Arxiu en els darrers anys, i va donar a conèixer la nova col·lecció Favència, denominació sota la qual s’aniran publicant futurs llibres de producció pròpia en la mesura que sigui possible.
Finalment, en Roberto Lahuerta Melero va parlar de l’estructura del llibre, tot assenyalant les parts de què constava, així com aquells elements que per diverses raons es va veure obligat a excloure. Tot recordant el llibre de Joan Munsó Cabús “Els cinemes de Barcelona” que parla poc de les sales de barri i molt de les sales d’estrena, va voler fer justícia històrica dedicant força pàgines a tots els cinemes de Nou Barris per la importància que han tingut en les barriades perifèriques. Va acabar la seva participació agraint a aquelles persones i entitats que han fet possible un llibre que és resultat d’un excel·lent treball de recerca.


Totes les intervencions de la taula van ser aplaudides. A continuació, l’autor va procedir a la signatura dels exemplars que es van posar a la venda alhora que es va obsequiar al públic assistent amb un refrigeri i un pica-pica.
Des de la nostra entitat, volem agrair al Centre Cultural “Els Propis” per la confiança dipositada amb nosaltres, prestant-nos el local per a celebrar aquesta presentació. Recomanem, sens dubte, que qui estigui interessat a conèixer el món del cinema a Nou Barris, que no ho dubti i compri el llibre. Trobareu una descripció exhaustiva i minuciosa de tots i cadascun dels cinemes de barri que van haver al districte, dels cinemes de Sant Andreu i Horta els quals la gent de Nou Barris en va ser usuària, els espais que van ser emprats per al rodatge de pel·lícules, i els actors i actrius que han viscut (i encara viuen) al districte. A Nou Barris, el llibre “Los cines en Nou Barris” és, sens dubte, millor Sant Jordi d’aquest any.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada