dilluns, 31 de desembre del 2012

MISSATGE D’ANY NOU. FELIÇ 2013


Amics i amigues:
Com és tradició en aquestes dates tant entranyables, des del Centre d’Estudis Populars i Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris us volem transmetre els nostres millors desitjos de pau, amor i prosperitat.
Deixem enrere un any 2012 marcat per la crisi econòmica, els conflictes socials i la inestabilitat política. El districte de Nou Barris s’ha vist especialment afectat per les retallades, l’atur i els desnonaments. Des d’aquí, volem donar suport i solidaritzar-nos amb aquelles persones que pateixen injustícies i desitjar que ben aviat puguin sortir del pou. Són moments difícils per a tothom i la nostra entitat no resta al marge de la situació, però malgrat el context desfavorable, hem estat capaços de tirar endavant per estar a l’alçada dels més exigents. Els nostres objectius com a centre de documentació es continuaran acomplint fins i tot amb la disponibilitat de pocs recursos econòmics perquè igualment són moltes les coses que podem fer i molts els somnis a fer realitat, sempre en benefici i al servei de les persones, les quals donen sentit la nostra existència i esdevenen el valor més apreciat.


Treballar desinteressadament sense percebre un salari per les hores setmanals que hi dediquem a l’Arxiu no és un sacrifici en va, sinó que té moltes compensacions. És una experiència continuada i un aprenentatge constant, alhora que es fomenten entre els companys i companyes que hi col•laborem valors tant importants com el companyerisme, l’amistat, el respecte mutu, la tolerància, la solidaritat, la cooperació i el compromís. Som un exemple de convivència, on tothom qui vulgui formar part del nostre equip té les portes obertes per a fer-ho, doncs creiem en les virtuts de les persones i que tothom és capaç d’aportar una tasca molt important, valuosa i decisiva. Des d’aquí, us volem convidar a què hi col•laboreu, doncs en cap altre lloc hi trobareu un ambient tant agradable i hospitalari.
La nostra entitat ha estat, és i sempre serà apolítica, per la qual cosa no fem discriminació per raons de llengua, cultura, raça, sexe, procedència, orientació sexual, idees polítiques i creences religioses, sinó que tothom val per igual amb independència de la seva personalitat i les seves particularitats individuals. A més, volem animar també a tothom qui ho desitgi a col•laborar tant en el nostre blog com en la revista semestral escrivint un article. De ben segur que les vostres aportacions i testimonis seran de gran valor per a nosaltres i de suma importància per a enriquir la memòria històrica del districte.


Una altra compensació de la nostra feina és la incidència que té en la ciutadania, doncs en bona part contribuïm als habitants de Nou Barris a què se sentin orgullosos de viure en aquest districte, reforçant l’autoestima i el sentiment de pertinença en un territori amb una història que ha fet de les seves catorze barriades una referència imprescindible i fonamental fins i tot amb ressò més enllà de les nostres fronteres.
Prova de l’èxit com a entitat ha estat, malgrat els temps de crisi, un augment del nombre de socis i sòcies així com dels qui venen a visitar-nos per a consultar i cercar informació. Aquest és l’exemple més clar de la bona feina feta i de la possibilitat de fer moltes coses amb molt pocs recursos. La resposta favorable a la línia de treball projectada des del nostre nou local de Via Favència, on ja ens hem consolidat, demostra la importància que tenim, l’interès social per a conèixer el districte de Nou Barris i recuperar la memòria històrica. Gràcies a la millora dels mitjans de difusió, ara ens coneix molta gent que, fins i tot, procedent d’altres territoris llunyans, participen en les nostres activitats, sempre obertes i destinades a combinar la didàctica amb l’entreteniment.
El proper 2013 desitgem que sigui millor que el 2012 i per això treballarem de valent per estar al vostre servei i a l’alçada de les demandes exigides. La crisi econòmica serà un repte molt dur a fer-hi front del qual tenim la convicció que superarem perquè disposem de la capacitat humana per aconseguir-ho. Invertirem en allò que sigui imprescindible, sempre amb el propòsit de satisfer a aquelles persones que fidelment s’interessen per les nostres activitats i publicacions.


Les activitats mensuals estaran dedicades al patrimoni històric i arquitectònic, que tant difícil resulta de preservar i pel qual sempre hem lluitat. Considerem que la seva preservació contribueix a recuperar les arrels del districte alhora que és un signe d’identitat. Seguirem treballant perquè el patrimoni de Nou Barris no desaparegui, esdevingui un factor d’integració de les barriades i es rehabiliti tot atorgant-li un ús social que correspongui a les seves necessitats, reclamant la recuperació d’aquells elements que corrin perill de desaparèixer pel seu valor més enllà de la concepció turística o de tresor arcaic. Encara queda molta feina per fer i moltes coses per les quals lluitar.
Com és costum, es faran “Passejades pels Barris” per a conèixer en viu i en directe elements existents o desapareguts que considerem patrimoni, es celebraran “Històries de Cafè” on qui vulgui podrà parlar de les seves experiències viscudes, es muntaran exposicions sobre espais singulars i amb història del districte, i organitzarem les tradicionals “Rutes per Collserola”, muntanya que forma part de Nou Barris i, per tant, esdevé no només un pulmó verd, sinó també un altre patrimoni importantíssim i destacat a protegir. Com cada any, no faltarà la “Marxa Nocturna” i la nostra participació en la “Festa Major de l’Ateneu”, en “La Cultura va de Festa” i en les jornades del “Recercat”.


El 2013 l’Arxiu celebrarà el se 30è aniversari, per la qual cosa farem balanç de la feina feta i de l’evolució de Nou Barris en aquestes tres darreres dècades. Us convidem a participar-hi en una celebració tant especial que no us deixarà de sorprendre. Tanmateix, es presentarà un nou llibre de producció pròpia, aquesta vegada del nostre company i col•laborador Josep Maria Babí, que serà molt interessant i de ben segur tindrà un excel•lent èxit de vendes per la seva contribució a la difusió de la memòria històrica. Des de la nostra entitat ens agrada brindar una oportunitat a aquelles persones que tenen una vena artística i volen donar-se a conèixer, perquè Nou Barris és un territori ple de persones amb molt de talent en diferents àmbits, tant artístics, com culturals i socials. La història i l’evolució del districte n’és la mostra més evident, així com les persones amb inquietuds artístiques i culturals i sensibilitat social que ens ha visitat i a qui nosaltres els hi hem donat suport.
Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca. En definitiva, volem donar les gràcies a la gent que fa possible la nostra existència i que ha convertit l’entitat en una institució popular i en un referent imprescindible, un prestigi que ens hem guanyat des de la modèstia, la humilitat i alhora des de la devoció i el treball.


De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de l’entitat, als habitants del districte de Nou Barris i també a qualsevol persona d’arreu del món, ens conegui o no, que acabeu de passar unes Bones Festes i tingueu un Feliç i Pròsper Any 2013.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada