dilluns, 1 d’abril del 2013

LA FOTO DE LA SETMANA. El món de les barraquetes



La imatge de la fotografia pertany a una de les moltes barraquetes de fusta que existiren durant les dècades de 1950 a 1970 en els barris perifèrics i populars de Barcelona. Aquesta concretament es trobava al barri de Verdum, i de fons es poden contemplar alguns dels blocs de l’Obra Sindical del Hogar.

Eren altres temps, essent un tipus de negoci força rendible que concentrava en un espai molt reduït i extremadament dens els productes que habitualment s’anaven a comprar a un basar, com joguines, fruits secs, dolços, refrescs, gelats, transistors, rellotges, piles, fulles d’afaitar, etc. Bona part de la clientela eren nens i nenes que anaven allà en grupets a gastar-se les pessetes de la setmanada que els hi donaven els seus pares. Però els canvis d’hàbits, d’entreteniment i de consum de la mainada també han anat evolucionant, igual que el tipus de comerç, i poc a poc les casetes es van anar extingint, doncs a més no havia relleu generacional per a continuar el negoci.

Algunes d’aquestes barraquetes han estat capaces d’arribar fins els nostres dies, però actualment hem de fer referència a les que venen castanyes i moniatos, que tant sols obren uns pocs mesos a l’any, i esdevenen un vestigi d’uns costums d’una època desapareguda.


Ricard Fernández i Valentí
Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris

3 comentaris:

  1. Si, es el kiosco que habia en Almansa esquina Viladrosa, era un sitio estrategico de paso para ir a los cines Roquetas y Cristal.

    ResponElimina
  2. Un record meravellós del passat que com molt bé indiques el canvi d'hàbits ha portat a la seva desaparició, almenys tal com eren.
    Sens dubte una instantània molt aconseguida.
    Una salutació cordial.

    ResponElimina