dissabte, 5 d’abril del 2014

EL JOC DE NOU BARRIS, per Joscar

La Venus púdica


És de bronze massís i fa 21 cm. Té l’actitud de sortir del bany i fingir cobrir la seva nuesa amb les mans i un petit llenç. Es pot atribuir al segle I i va perdre els peus en algun avatar de la seva història.

Un manobre la va trobar a l’any 1952, a mig metre de profunditat en rebaixar el marge d’un hort per suprimir una petita bassa, a un carrer proper al passeig de Fabra i Puig, al barri de Porta. La va portar a casa seva i els seu fills hi jugaren durant uns mesos com si fos una nina. Després va passar per diverses mans fins que va anar a parar a un antiquari que la va vendre al Museu d’Història de la Ciutat. Des de llavors, és coneguda com “La Venus de Barcelona”.

Una reproducció a mida real la podeu contemplar a una vitrina al nostre Arxiu, lloc que ocupa per dret propi. No en va, es va trobar en territori del què, anys més tard, es coneixeria com a Nou Barris.

A quin carrer es va trobar la nostre Venus?


a)    Manuel Sancho

b)    Orense (desaparegut)

c)     Vèlia

d)    Malgrat


La resposta correcte a la pregunta de la setmana passada  era la:
c) Carrer del Doctor Pi i Molist. Com sempre, ho va encertar la Neus (però ara no sabem si es tracta de la mare o la filla…). I, efectivament, als antics locals on es guardaven els vehicles apagafocs, ara són ocupats per un basar xinés.
De qualsevol manera aquí teniu una fotografia de l’any 1974, recent arribats els bombers de la Sagrera i la cantonada amb el carrer d'Orduña.



6 comentaris:

  1. La venus de Barcelona la va trobar Juan José Morales Anguita al carrer manuel sancho

    ResponElimina
  2. HOLA, jo també opto per a) Manuel Sancho, no sé tant com en Juanjo, però diria que el carrer és aquest... a veure què ens diu en JosepM. (per cert... aquesta setmana juga la Neus mare.... jijijijijiji)

    ResponElimina
    Respostes
    1. En Josp Mª? No se qui es aquest senyor...
      Si un cas el que ha de dir es en Francesc Pujol (q.e.p.d.) al "Relligant Nou Barris".
      (no em descobreixis...)

      Elimina
  3. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  4. Bones,
    al carrer Manuel Sancho.
    Però al 52 o al 55?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segons el llibre d'en Francsc Pulol (q.e.p.d.) "Relligant Nou Barris" va ser el 1952.
      A més al 1955 la zona estba en obres perqué ja s'havía soterrat el tren i s'havía inaugurat, l'any anterior, la nova estació de la Meridiana i el metro de Fabra i Puig.

      Elimina