dimecres, 24 de desembre del 2014

MISSATGE DE NADAL 2014


Amics i amigues:
Una vegada més tenim el plaer de dirigir-nos a tots vosaltres per a desitjar-vos, com és costum en aquestes dates tan entranyables, els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat.
Deixem enrere un any força positiu que ha estat dedicat a les persones, concretament a aquells personatges importants els quals, amb la seva bona feina, han contribuït a liderar el creixement dels barris, a fer història i cultura, a refermar la identitat territorial i a demostrar que a Nou Barris hi ha molt de talent i un gran futur per endavant. La crisi i els problemes que envolten el món no han estat impediment per continuar endavant perquè sabíem que érem capaços de superar els pitjors entrebancs i continuar en la nostra tasca social, històrica i cultural, sense defraudar als qui esperen tant de nosaltres.
Actualment disposem d'un excel·lent equip humà de treball que, voluntàriament i amb tot el seu entusiasme, posa el seu gra de sorra per a engrandir la nostra entitat. L'enteniment, la solidaritat, la cooperació, el respecte mutu i el compromís són alguns dels valors més importants que posem en pràctica, els quals contribueixen a assolir una bona feina i a garantir la convivència. Nosaltres hem estat i serem un exemple d'igualtat en tots els sentits, perquè per a nosaltres tothom val el mateix, tothom serveix per fer alguna cosa i tothom és una peça important en allò que fa. En pocs llocs trobareu un tracte i una estimació que, sense exagerar, ens defineix d'alguna manera com a una gran família.


El volum de fons documental va creixent any rere any, gràcies especialment a les donacions de persones que dipositen en nosaltres la seva confiança. Per aquest motiu, som un referent tant per als estudiants de tots els nivells com per aquells particulars que venen a fer recerca sobre un tema determinat. El servei a les persones és també un altre dels nostres valors fonamentals.
El treball ben fet s'ha vist reflectit en molts aspectes. Primer de tot, ha hagut un augment de socis i sòcies, que ara situem en 220. El nostre blog enregistra més de 104.000 visites gràcies a la publicació de nous articles i a la presència d'apartats interessants com és "El Joc de Nou Barris". El grup de la xarxa social Facebook ja supera les 1.050 persones que segueixen fidelment les nostres novetats, i ha estat capaç d'interrelacionar-se amb altres grups relatius a barris de Nou Barris, augmentant la participació i la circulació d'informació molt enriquidora. I també s'ha incrementat sensiblement el nombre de públic en general que, interessat i sensibilitzat per conèixer la memòria històrica local dels barris, participa activament en les nostres activitats mensuals, siguin passejades urbanes, rutes per Collserola, xerrades o bé exposicions.


Les publicacions són el reflex de la nostra voluntat per difondre la història dels barris que conformen Nou Barris. Ens agrada explicar aquelles coses que fins ara no havien estat tractades, motiu pel qual sorprenem agradablement als qui ens llegeixen perquè descobreixen fets singulars i desconeguts. Alhora, es demostra dia a dia que Nou Barris té molta història, més enllà de qualsevol pretesa versió oficial. Aquest ha estat un bon any pel que fa a l'edició de llibres. El nostre company Roberto Lahuerta Melero ha publicat "Sucedió en Nou Barris" i "Barrio de Porta y Parroquia de Sant Esteve"; Ricard Fernández i Valentí ha aconseguit esgotar i treure una segona edició del seu llibre "Así era Nou Barris"; Jordi Sànchez i Ruiz, en col·laboració amb altres persones, ha publicat el llibre "Les masies de Sant Andreu de Palomar", que inclou les del territori de Nou Barris, un treball que ja va per la segona edició; i l'equip format per Ricard Fernández i Valentí, Marta Grau i Serrat i Jordi Sànchez i Ruiz ha conclòs, després de més d'un any de dura feina el llibre "L'Abans. Barcelona. Nou Barris. Recull Gràfic (1880-1984)". L'èxit de vendes de totes aquestes publicacions respon al creixent interès mostrat envers els nostres treballs i a la gran qualitat dels continguts. Des d'aquí, nosaltres volem convidar a totes aquelles persones que ho desitgin a participar en aquesta magnífica tasca i s'aventurin a escriure per a enriquir encara més la gran història que té Nou Barris. Sabem que les aportacions seran d'un valor infinit i ens ajudaran a entendre moltes coses.


En l'àmbit patrimonial, la recuperació definitiva del castell de Torre Baró ha estat sens dubte una gran victòria. Després de gairebé trenta anys de lluita constant hem aconseguit el nostre objectiu de preservar el principal símbol del districte, fet que repercutirà positivament perquè esdevindrà una herència per a les noves generacions que resideixin a Nou Barris. Igualment, també és un element per a tothom qui el vulgui gaudir i, alhora, és part important de la història de Barcelona. Recentment, la notícia del descobriment i proper desenterrament del Pont dels Tres Ulls també ha estat molt positiva perquè es recupera així un element que s'havia donat per perdut. Malgrat tot, encara ens queda molta feina per fer i moltes coses per reivindicar.
Amb trenta-un anys de vida, la nostra entitat ha assolit un important reconeixement i és un referent fonamental i imprescindible de Nou Barris amb un creixement progressiu i imparable. Les bones relacions que guardem amb les associacions i entitats del districte, així com amb les administracions, han permès d'establir uns vincles força enriquidors que, fins i tot, van més enllà de Nou Barris. Tothom qui vulgui venir a conèixer-nos en primera persona té les portes obertes per a fer-ho. Tanmateix, qui desitgi col·laborar puntualment o habitualment amb nosaltres també ho podrà fer, suggerint-nos projectes, aportant iniciatives, desenvolupant la seva especialitat i treballant en allò que se li doni millor. Sou benvinguts i benvingudes en aquest racó de món, doncs heu de saber que la nostra entitat és també casa vostra.


El 2015 estarà dedicat a l'Institut Mental de la Santa Creu, que complirà cent anys de la finalització de les obres de construcció del què va ser el segon edifici més gran de Barcelona. Tota una institució i un símbol d'una època, mereixerà un tractament especial que serà objecte d'interès per a tothom. Noves publicacions i noves activitats culturals esperaran de cara a satisfer el nostre valor més preuat, que són les persones. Us garantim agradables sorpreses, alhora que mai no us defraudarem perquè estem preparats per estar a l'alçada de les vostres demandes i les vostres necessitats.
Igualment, aprofitem l'ocasió per a mostrar la nostra solidaritat amb les associacions i entitats que han cosit aquest teixit social i cultural tant ric; amb els comerços tradicionals que atorguen identitat als barris i els hi donen vida; amb les famílies desnonades, pobres o en risc d'exclusió social, a les qui animem a sortir endavant i els hi llencem el missatge positiu de què superaran el mal tràngol; i, en definitiva, amb aquelles persones anònimes que dia a dia lluiten per alguna causa i tenen una raó de viure.


Des de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris volem donar les gràcies a totes aquelles persones que ens segueixen fidelment i creuen en nosaltres, ens donen suport en les nostres lluites i ens animen per continuar amb aquesta magnífica tasca. En definitiva, ens dirigim de tot cor a tothom per a desitjar-vos que passeu unes Bones Festes i tingueu un Feliç Any Nou 2015.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada