dijous, 24 de desembre del 2015

Missatge de NADAL 2015


Amics i amigues:

Tant enfeinats estem col·laborant a la nostra entitat que gairebé no ens hem adonat de com passa de ràpid el temps i que ja som novament al Nadal. Per aquest motiu, com és costum en nosaltres en aquestes dates tant entranyables, us volem expressar els nostres millors desitjos de pau, amor, felicitat i prosperitat.
Tanquem un any dedicat a l'Institut Mental de la Santa Creu, una institució carregada de molta història i que ha esdevingut un dels emblemes de Nou Barris. Enguany ha fet cent anys de la finalització de l'edifici i cent trenta de la col·locació de la primera pedra. Per la seva importància i per la repercussió que va tenir varem creure oportú de recuperar, reivindicar i difondre la seva memòria. El resultat ha estat tot un seguit d'activitats obertes a tothom de les quals creiem haver assolit satisfactòriament els nostres objectius. El què va arribar a ser l'edifici més gran de Barcelona i on es van aplicar les teràpies psiquiàtriques més modernes s'ho mereixia.



Arribats a les acaballes del 2015, ens adonem de com la nostra entitat va creixent i cada vegada va a més. El mèrit és, per damunt de tot, de les persones que la mantenim viva. D'una banda, la gent que hi col·labora regularment constitueix un magnífic equip de treball, com una família cohesionada on tothom s'entén i cadascú de nosaltres s'ha especialitzat en allò que millor se li dóna. Tota la gent és igual d'important, i si d'alguna cosa serveix col·laborar és per a conèixer-se millor, per a descobrir el talent que portem a dins i per a què ens sorprenguem de nosaltres mateixos. La solidaritat, el compromís, la companyonia i la confiança mútua són valors fonamentals en una entitat com l'Arxiu que, alhora, ha estat d'alguna manera una escola de formació de persones. Pocs grups humans com nosaltres són capaços de combinar alhora senzillesa i humilitat amb talent i professionalitat. Motiu d'orgull és el fet que hem estat referència i imitació per part dels qui posteriorment a nosaltres han fundat els seus propis arxius i centres de documentació populars i ens han demanat consell. És per això que som una potència a nivell de Barcelona i, per què no, de Catalunya.



D'una altra, són els socis i sòcies qui mantenen aquesta vitalitat, persones que mostren la seva adhesió cap a nosaltres i per tot allò que any rere any fem i oferim. La seva participació en les activitats que mensualment programem i l'adquisició que fan de les nostres publicacions són un aval evident de com la història local dels barris del districte importa, un interès que s'estén més enllà de les fronteres administratives, tal i com ho demostra el fet que arriba gent d'altres barris i districtes de Barcelona i, fins i tot, de més lluny.
Enguany ha hagut renovació de la Junta, motiu pel qual volem agrair com sempre la feina feta pels membres que la formaven, alhora que desitgem molta sort als nous components.
Aquest ha estat un any força positiu i intensiu per diverses raons. Han augmentat les persones que col·laboren a l'entitat. Des d'aquí, volem reconèixer la bona feina tant dels qui ho fan cada dimarts i dijous en hores d'obertura al públic com especialment de les Noies del Dimecres, que tant agradable i dolç fan aquest dia de la setmana. El nombre de socis i sòcies s'ha incrementat i ja assoleix la xifra de 220, un clar reflex del nostre bon funcionament com a entitat, de la resposta eficient i eficaç que som capaços de donar fins i tot als més exigents, i per la confiança dipositada cap a nosaltres.



Tanquem el desembre amb un balanç econòmic positiu. Les despeses s'han centrat especialment en les nostres publicacions, en el desenvolupament d'activitats i en l'adquisició de material necessari per a treballar millor. Els ingressos han estat resultat de la demanda de còpies i reproduccions per part de persones que han vingut a consultar el nostre fons documental, per la venda de publicacions, per la subvenció municipal i molt especialment gràcies a les quotes dels socis i sòcies, la nostra principal font d'entrada.
El nombre d'activitats ha estat més nombrós que en d'altres cursos. En dotze mesos hem efectuat per iniciativa pròpia una passejada de barri, quatre exposicions, sis "Històries de Cafè", una "Sessió Contínua" i quatre rutes per Collserola. D'altres han estat possible gràcies a la col·laboració d'escoles, associacions, entitats i institucions que ens han demanat de participar amb els seus projectes socials, pedagògics i culturals, fet que demostra una vegada més la nostra importància com a entitat. Dues visites, tres xerrades, dotze rutes urbanes, dues presentacions, un taller i una exposició ha estat el balanç final, a més de la participació habitual al Recercat, a "La Cultura va de Festa" i al "Dia de la Pinya".



Enguany ha estat positiu en quant a publicacions, destacant especialment el nou plànol turístic de Nou Barris, l'edició de dos números semestrals de la revista "L'Arxiu", cinc butlletins del "Petit Arxiu" i tres llibres.
Un any més, l'Arxiu ha acaparat el protagonisme en mitjans de comunicació com la televisió i la premsa. La nostra participació personal en entrevistes i reportatges ha contribuït fonamentalment a descobrir el districte de Nou Barris per als qui encara el desconeixen, a reivindicar el seu patrimoni, a difondre la memòria històrica i a donar a conèixer l'Arxiu com a entitat viva.
Cada vegada són més les persones que ens segueixen a través d'Internet i de les xarxes socials, fet decisiu per a obrir una finestra al món. El blog de l'Arxiu està a punt de superar les 148.700 visites, el blog del Memorial del Mental les 7.700 en tant sols un any de funcionament i el nostre grup de Facebook sobrepassa els 1.540 seguidors i seguidores que sempre són a l'aguait de les nostres novetats.



El fet que cada dia ens conegui més gent ha tingut com a repercussió un increment del nombre d'estudiants i investigadors que han vingut a consultar el nostre fons, el qual creix imparable amb la incorporació de documentació de gran valor que ajudarà a reconstruir amb més precisió el passat de Nou Barris.
Malgrat que aquest ha estat un any positiu, malauradament s'ha vist colpejat per una desgràcia com ha estat la desaparició del nostre gran col·laborador, excel·lent company i millor amic Jordi Vilalta Fernández. La seva absència ha deixat un buit irreparable, doncs perdem una persona amb un gran potencial i gran capacitat de treballar, innovar i aportar. Ens quedem amb el seu llegat que afortunadament ha contribuït a que l'Arxiu tiri endavant i pugui fer la feina d'una manera més còmode. Ell es suma a aquestes persones que ja no hi són entre nosaltres però que sempre conservaran la seva petjada i recordarem tant pel què van fer com per com eren.



Des de l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, volem agrair a totes aquelles persones que ens donen suport i ens animen a continuar en aquesta magnífica tasca. En definitiva, volem donar les gràcies a tota la gent que fa possible la nostra existència. De tot cor, desitgem a qui ens segueix fidelment a través de les xarxes socials i de les nostres activitats, als socis i sòcies de la nostra entitat, als habitants del districte de Nou Barris i també a qualsevol persona d’arreu del món, que passeu unes Bones Festes i tingueu un Feliç Any Nou 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada