divendres, 3 de novembre del 2017

Els nous residents de Medicina Familiar i Comunitària del CAP Chafarinas visiten l’Arxiu


El passat dijous dia 2 van visitar l’Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris els nous residents de Medicina Familiar i Comunitària del Servei d’Atenció Primària Muntanya Chafarinas, ubicat al número 2-8 del carrer de las Chafarinas, a la Trinitat Nova. Aquest equipament dóna servei d’atenció primària de salut als veïns i veïnes dels barris de la Trinitat nova i de la Prosperitat, que engloben una població de referència d’uns 17.500 habitants. Acompanyats del doctor Xavier Flor Escriche, metge de família i coordinador docent del Centre d’Atenció Primària Chafarinas, i professor associat i doctor en Medicina per l’UAB, un grup de 10 persones professionals de la medicina es van interessar a conèixer l’entitat. Per aquest motiu, van estar presents els companys Ricard Fernández, Arnaldo Gil, Carmen Ríos, Josep Maria Babí, Antonio Pascual, Ginés Cuesta i Jordi Sànchez, encarregats d’atendre al grup.


Al tractar-se de nous residents, actualment estan en procés de coneixement del barri i d’una part del districte per tal de familiaritzar-se amb l'espai urbà i els principals punts d’interès. És per aquest motiu que han organitzat visites concertades als principals equipaments de referència.
A partir de les 16.00 h. de la tarda el grup va fer presència a l’Espai Via Favència. El Josep Maria Babí es va encarregar de donar-los la benvinguda i de fer una breu presentació. A continuació les explicacions van anar a càrrec del Ricard Fernández i l’Arnaldo Gil. El primer va fer un repàs històric dels orígens de l’Arxiu, els objectius, les activitats que es desenvolupen, les col·laboracions i la defensa que es fa tant de la memòria històrica com del patrimoni local. El segon va explicar amb detall el fons documental disponible tot fent una visita guiada a les instal·lacions, tant a la sala de consulta Francesc Pujol com la sala de treball Collserola-Miquel Tormos i el magatzem de la planta baixa. La resta de companys van fer de suport a l’hora de mostrar el contingut del local i algunes publicacions de la col·lecció local.


Acabada la visita, es va convidar al grup a uns panellets i a un glop de vi moscatell, doncs la data curiosament ha coincidit amb el dia dels Fidels Difunts. Els residents del CAP Chafarinas, molt satisfets de l’experiència, es van quedar sorpresos tant del volum i contingut del fons documental com de la tasca voluntària cultural que desenvolupem. Tanmateix, i com és costum als qui ens visiten, es va convidar a qui ho desitgés a fer-se soci o sòcia i a participar en les nostres activitats mensuals.
Per als qui ho desconegueu, els metges residents, com els del CAP Chafarinas que van venir a visitar l'Arxiu, són professionals de la medicina que després de finalitzar els estudis universitaris es van presentar a un examen-oposició comú a tota Espanya conegut com a MIR (Metge Interí Resident). La superació d'aquesta prova els permet obtenir una plaça dins del sistema sanitari per poder especialitzar-se, com a metge de família i comunitària en el cas del CAP o bé en una altra especialitat.


El període de residència en els metges de família consta de quatre anys, i treballen conjuntament amb els metges adjunts de diferents especialitats en centres hospitalaris i sanitaris per adquirir les habilitats clíniques i les pràctiques necessàries del dia a dia en l’especialitat tant de metge de família com comunitària. A més de la jornada laboral, també realitzen múltiples guàrdies mensuals. La figura del metge resident és beneficiosa ja que fomenta el treball en equip i, en ocasions, permet repartir les taques i així poder oferir una major agilitat i una millor atenció als pacients.
Si voleu saber-ne més sobre el CAP Chafarinas i quins serveis sanitaris us poden oferir podeu consultar la informació clicant a l’enllaç del blog atencioprimariaicsbcn.wordpress.com/capchafarinas. Igualment, al marge dret de l'esmentada pàgina, trobareu el llistat dels 44 CAP's de Barcelona als quals també hi podreu accedir clicant sobre el del vostre barri o bé en aquell que us interessi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada