dimecres, 26 de setembre del 2018

L'Arxiu inaugura al seu local l'exposició "L'abans i el després"


El passat dijous dia 20 a les 19,00 h. va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la inauguració de l'exposició fotogràfica titulada "L'abans i el després". El present treball és en realitat obra d'en José María Medina, un veí de Nou Barris aficionat a la fotografia que durant molt de temps es va dedicar a recopilar fotos antigues i modernes dels barris del districte de Nou Barris. La majoria ja corrien per les xarxes socials, però ara són visibles en paper i se'ls hi ha donat un ordre i una coherència. Aquest home va ser precisament qui va acudir a nosaltres i va contactar amb el company Arnaldo Gil per mostrar-li el material. El caràcter atractiu del contingut va motivar que de seguida es veiés factible l'opció de fer-ne una exposició, tot mostrant imatges de com eren abans els barris i com són ara, mitjançant una comparativa.
Els parlaments, dirigits al nombrós públic assistent, gairebé 50 persones, van anar a càrrec dels mateixos Arnaldo Gil i del José María Medina. El primer va començar fent cinc cèntims sobre què és l'Arxiu, quins objectius té i quines activitats fa, per donar a conèixer l'entitat a aquelles persones que encara el desconeixien. En relació a l'exposició, va explicar que tots dos van establir un ordre i uns criteris, una feina que els va portar fins a tres mesos d'elaboració i que ha donat com a resultat un treball força interessant.


Acabat el seu breu parlament, el José María va explicar que l'origen de tot plegat es remunta al 2006, quan un amic seu li va oferir d'inscriure's a un concurs de fotografia pertanyent a la Festa Major de Nou Barris. Ell va acceptar i va quedar en segona posició que el va animar a continuar amb la seva afició. El 2007 va participar en un concurs fotogràfic organitzat per TMB, on va tenir menys sort però sí entre els 38 finalistes. Després, la seva afició a Internet el va portar a recopilar fotos antigues de Nou Barris procedents de les xarxes socials i a compartir-ne d'altres. El seu germà va ser qui el va avisar de l'existència a Facebook del grup de l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. Allà va ser quan va començar a penjar imatges històriques i fer gaudir al públic d'una manera entranyable i nostàlgica. Quan se li van acabar les fotografies no va saber què fer però va rebre els ànims de molta gent per continuar amb aquella tasca d'aportació històrica. Així que se li va ocórrer de fer una nova sèrie basada en l'abans i el després d'un paisatge determinat d'un barri del districte. Ell es va encarregar de retratar l'actualitat tot fent-ho de la manera més fidel possible a les antigues, llevat d'alguns casos impossibles on ja no existeix res d'aquell passat.


Va iniciar-se el 19 de setembre de l'any passat en aquesta tasca. Però quan se li va acabar el material aleshores li van suggerir la possibilitat de fer-ne una exposició. La idea inicial era exposar únicament les fotografies antigues i fer exercitar la ment de les persones per tal que recordessin quin lloc de Nou Barris era. Però de mica en mica les idees van anar canviant. Davant d'això, va anar picant diverses portes i va ser precisament aquí a l'Arxiu on se'l va rebre i acollir per fer l'exposició. La idea va agradar perquè malgrat que ell modestament es considera aficionat, se'l va tractar com un autèntic professional. Va valorar el mèrit de l'entitat per conservar material històric antic de gran valor. Finalment va agrair a la seva dona i a la seva filla la seva col·laboració, moment en què es va emocionar i va expressar per què és tant nostàlgic. També va donar les gràcies al seu germà per indicar-li el lloc correcte per fer l'exposició; a les seves amistats de tota la vida, als veïns i veïnes, gent de la feina, la senyora Collado, altra gent que no ha pogut venir, a l'Arnaldo Gil per la confiança que ell ha dipositat, a la gent anònima que ha fet aportacions personals i a la gent allà present.


Acabat l'acte, el públic assistent va aplaudir calorosament, va aprofitar l'ocasió per contemplar l'exposició, alhora que es va convidar a un pica-pica cortesia de l'Arxiu. L'exposició és pública i gratuïta, oberta i recomanable per a tothom, i romandrà visitable fins el proper divendres dia 12 d'octubre. Aprofiteu l'ocasió de rememorar el passat de Nou Barris i no us la perdeu.

Fotos: Pilar Escámez

1 comentari: