dijous, 13 de maig del 2021

L'Arxiu participa al RECERCAT 2021


Del 7 al 9 de maig s'han celebrat novament les Jornades de Cultura i Recerca Local dels Territoris de Parla Catalana (RECERCAT). Enguany, que arriba a la 17a edició, li ha tocat el torn a Tortosa (capital de la comarca del Baix Ebre), ciutat que ha estat declarada Capital de la Cultura Catalana 2021. El Recercat ha esdevingut la diada de referència del món dels centres d’estudis com a punt de trobada anual i com a espai de projecció respecte a la ciutadania. Organitzat per l'Institut Ramon Muntaner (IRMU), té com a principals objectius: donar a conèixer a la resta de la societat civil l’activitat dels centres, instituts d’estudis i altres entitats culturals; facilitar l’accés a les publicacions dels centres; fomentar la comunicació i el contacte entre els centres dels diferents territoris de parla catalana; reconèixer la important tasca que realitzen aquestes entitats per a la recerca i la seva posterior divulgació en els territoris de parla catalana; i reconèixer la trajectòria d’una persona vinculada al món dels centres d’estudis a través d’uns premis. Amb les seves consecutives edicions, el RECERCAT s’ha convertit en el lloc de referència on trobar tota la recerca que s’està realitzant dins l’àmbit local i comarcal, en una diada per a la comunicació entre els centres dels diferents espais territorials de parla catalana i pel reconeixement a la important tasca que des de fa molts anys aquest teixit associatiu ha fet com a dinamitzador del territori.


Degut a la situació excepcional de pandèmia a causa del Covid-19, les jornades s'han fet de manera mixta, és a dir, virtualment i presencialment, sempre sota les corresponents mesures de seguretat exigides. I una vegada més l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris no ha faltat a la cita. Aquesta vegada ho ha fet oferint l'exposició "La premsa del moviment veïnal" que es va poder visitar a l'Arxiu Històric-Comarcal del Baix Ebre. L'exposició està dedicada a la premsa veïnal editada als barris del districte de Nou Barris. Concretament es fa un repàs històric als butlletins confeccionats per les associacions i entitats veïnals i que han estat portaveus de totes aquelles accions socials que han contribuït a assolir les reivindicacions destinades a millorar la qualitat de vida als barris. Des de les primeres i més antigues publicacions fins a les més modernes, es fa un interessant repàs on es podrà observar tant l'evolució dels formats de les revistes com del contingut i la manera com es reflectia la lluita dels veïns i veïnes.
L'edició d'enguany ha comptat amb taules rodones, exposicions, audiovisuals, presentació de projectes de recerca, visites guiades pel patrimoni tortosí i activitats infantils, entre altres coses.


Per descomptat, durant el Recercat d'enguany ha hagut el corresponent contacte amb persones d'altres entitats culturals, motiu pel qual s'han pogut intercanviar experiències força enriquidores. Finalment us recordem que, si voleu tornar a veure l'exposició "La premsa del moviment veïnal" ho podreu fer del 13 de maig al 15 de juny a la Biblioteca de Nou Barris (plaça Major de Nou Barris, 2).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada