diumenge, 26 de setembre del 2021

Presentat el llibre "Tramvies de Barcelona i rodalies, 1872-2021", de Joan Termes i Roig


El passat dimarts dia 21 a les 18.00 h va tenir lloc a la Biblioteca de Vilapicina i Torre Llobeta la presentació del llibre "Tramvies de Barcelona i rodalies, 1872-2021" escrit per Joan Termes i Roig. L'acte, en col·laboració amb l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris, va comptar amb l'assistència d'una trentena de persones i va tenir com a presentador el company Ricard Fernández Valentí, el qual va fer un repàs biogràfic de l'autor del llibre i les seves obres publicades. Per als qui desconegueu la figura del Joan Termes i Roig, aquest home va néixer el 1941 al barri de Sant Andreu de Barcelona. És membre de l'Associació de Veïns i Veïnes d'Horta, on va crear la Vocalia de Discapacitats. És també activista veïnal i aficionat als transports públics. En aquest sentit forma part del Consell Assessor de la Fundació TMB. Actualment, apart del llibre recentment presentat, disposa de dos llibres publicats: "El 50 aniversari de l'arribada del metro a Horta" (2017) i "De Fabra i Puig a Torras i Bages. 50 anys de l'arribada del metro al centre de Sant Andreu, 14-03-1968" (2018). L'any 2005 va rebre la Medalla d'Honor de la Ciutat de Barcelona com a reconeixement a la seva tasca.


El torn de paraula va anar a parar al Joan Termes i Roig, el qual va explicar que el llibre el va escriure durant aquest període de pandèmia aprofitant que disposava de temps. El treball resumeix de manera global la història dels tramvies de la ciutat de Barcelona i rodalies, de manera no tant exhaustiva i tècnica sinó més aviat de manera divulgativa, a l'abast del públic en general. Al llarg de les seves 292 pàgines explica les diferents modalitats de tramvies existents: a cavalls (tracció a sang), de vapor i elèctrics; explica també la història de cada línia de tramvia, el seu recorregut, quan es va crear i quan va desaparèixer; i arriba fins a l'actual xarxa del Trambaix i Trambesòs, tot fent esmena a projectes d'extensió i al fet que el proper 2022 es commemorarà el 150è aniversari de la primera línia, oberta el 26 de juny de 1872. Com a referència va tenir en compte els seus arxius personals i les fonts bibliogràfiques existents. A més dels tramvies de Barcelona, també fa esmena als tramvies de Badalona a Montgat, de Montgat a Tiana, de Mataró a Argentona, el tramvia del carrer d'Anglí i el tramvia de l'Arrabassada. Altres elements dels quals es parla és sobre l'amplada de les vies i del material mòbil, tant motor com remolc.


A tot això, va reivindicar el tramvia com a transport de futur, els seus avantatges respecte al metro i l'autobús i la necessitat de crear un Museu del Transport per preservar la memòria històrica i conservar els vehicles supervivents, encara pendents de restauració.
Acabats els parlaments, es va donar torn de paraula al públic assistent, el qual va aprofitar l'ocasió per preguntar i per fer comentaris. Finalment, després dels corresponents aplaudiments, es van posar a la venda alguns exemplars els quals l'autor va signar. L'Arxiu va adquirir un exemplar del nou llibre que formarà part de la biblioteca i es podrà consultar públicament a la seu de l'entitat. Qui estigui interessat a comprar-lo, ho podrà fer a les principals llibreries de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada