divendres, 21 d’octubre del 2022

L'Arxiu inaugura l'exposició "Darrera els murs del Mental"


El passat divendres dia 14 a les 19.00 h va tenir lloc al pati del Consell del Districte de Nou Barris la presentació de l'exposició que porta per títol "Darrera els murs del Mental".
La presentació i benvinguda va anar a càrrec del company i president de l'Arxiu Jordi Sànchez i Ruiz. Va donar les gràcies al Districte per haver fet possible que l'exposició s'hagi pogut muntar a dins del què antuvi havia estat el pati principal de l'Institut Mental de la Santa Creu. Alhora, va valorar que a l'interior d'aquest edifici tan emblemàtic de Nou Barris se li dediqui un espai per a exposicions i altres activitats culturals, en definitiva, que s'obri a la ciutadania. Igualment, va destacar que enguany coincideix amb el 125è aniversari de l'agregació del poble de Sant Andreu de Palomar a la capital catalana, doncs el Mental, quan es va fer l'acte de col·locació de la primera pedra l'any 1885, encara no pertanyia a Barcelona.


Seguidament el torn de paraula va anar al regidor del districte de Nou Barris, Francesc Xavier Marcé. Breument va destacar la importància de recuperar la memòria històrica del Mental des del punt de vista dels pacients i al mateix edifici, que ara s'ha obert al públic com si fos la casa de tothom i pot oferir la possibilitat de fer altres mostres similars. Va demanar que l'Arxiu faci més exposicions en aquest indret perquè cal recuperar la memòria dels barris.
Poc després, va dedicar unes paraules als presents la Natividad Gil, sòcia fundadora de l'Arxiu i i extreballadora de l'Institut Mental de la Santa Creu, que va exercir de cuidadora entre els anys 1982 i 1987. Ella ha estat la responsable de recollir tot aquest material inèdit que conforma la present exposició i que, segons ella va remarcar, esdevé una mostra viva de la història d'aquesta institució que cal conèixer i difondre.


Finalment, va intervenir la companya, extreballadora de l'Institut Mental de la Santa Creu i responsable del Memorial del Mental, Mercedes Hidalgo. Va explicar que el material, recuperat gràcies a la Natividad Gil, comprèn el període del 1955 al 1963. Tot el contingut anava a dins d'unes carpetes amb el nom de "Diari Mural",  i a l'hora de procedir a l'escaneig es va adonar de la gran varietat d'informació i documentació existent, com ara acudits, reflexions, actuacions, pintures i concursos, novetats en el Servei...
En aquest sentit, va expressar la seva personal admiració per les persones ingressades, per la seva gran feina de muntar aquests murals a dins del Mental. Els metges i psiquiatres eran els responsables de motivar als malalts per tal que escrivissin. Els diferents grups que allà havien recollien i reflectien així tot allò que passava a dins de la institució. A partir del 1960, amb l'entrada del doctor Fuster es va produir un canvi, doncs ell no només volia que aquests murals es fessin a nivell individual, sinó també amb grups mitjançant comissions que poguessin opinar sobre el que fer i com fer-ho. Al crear-se aquests grups i augmentar-se amb unes altres activitats, es va anar perdent el ritme original. Quan ella va entrar a treballar al Mental l'any 1972 ja no va conèixer res de tot això.


Després del torn de paraula, la mateixa Mercedes es va encarregar d'explicar al públic assistent tots i cadascún dels plafons que conformen l'exposició.
Aquesta és la tercera mostra dedicada al Mental, després de les experiències del 1985 i 2017 que tingueren força èxit. L'actual és una selecció dels murals que els pacients anaven fent mensualment al saló social, omplint-los de notes, opinions, dibuixos i jocs, entre d'altres coses, que eren penjats amb xinxetes al suro del saló i que algú es va dedicar a recuperar. Els plafons, que parlen d'aquestes persones, ha obligat a fer una selecció degut a que no hi havia cabuda per a tot. Aquí es reflecteix la vida quotidiana dels pacients del pavelló de homes abans de la reforma psiquiàtrica. Mes ja es veuen els primers passos. 
En definitiva, aquí el què és pretén és reclamar i posar en el centre tot allò que va significar aquesta institució i el què ha representat al districte de Nou Barris, doncs s'han creat vincles molt estrets. I evitar que es perdi aquest llegat patrimonial i documental que esdevé un bé tangible dels barris.


L'exposició és gratuïta i recomanable per a tot el públic en general. Romandrà visitable fins el proper dissabte 19 de novembre. Per als qui vulgueu saber més detalls d'aquest acte de presentació, al grup de Facebook de l'Arxiu hi ha publicat l'audiovisual que es va enregistrar per a l'ocasió.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada