divendres, 14 d’octubre del 2022

L'Arxiu participa en una nova edició de les Jornades Europees de Patrimoni


Enfilant la tardor, el segon cap de setmana d'aquest mes d'octubre ens ha portat una sèrie d'interessants activitats culturals on l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou barris ha col·laborat com és habitual. El passat dissabte dia 8 va tenir lloc la primera de les dues passejades que, sota el títol "El Rec Comtal és viu", ha volgut donar a conèixer el patrimoni de l'aigua a Nou Barris. El punt de trobada va ser a les 18.00 h a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, on es va congregar el públic assistent. Enguany la ruta ha anat de la Trinitat Nova fins a Sant Andreu. L'endemà diumenge dia 9 va tenir lloc la segona passejada, tenint també om a punt de sortida la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, però en aquest cas a les 10.00 h del matí. Ha estat en aquest espai on s'ha pogut brindar a les persones visitants amb l'estrena del documental "El Rec Comtal, la lluita veïnal per un bé comú". Produït per La Perifèrica i Òmnium Cultural, s'explica el procés de recuperació i dignificació del Rec Comtal entre Can Sant Joan (a Montcada i Reixac) i el barri de Vallbona mitjançant els testimonis veïnals.


Com a elements d'interès, es van poder visitar, principalment, els conjunts històrics de la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova i la Trinitat Vella, el traçat de l'antiga riera de Sant Andreu, l'Horta "La Ponderosa", els aqüeductes de Dosrius i del Baix Vallès, el Rec Comtal ens els seus trams descoberts, el pont medieval sobre el R c Comtal i la Casa de l'Aigua de Montcada i Reixac, indret on es va fer una visita teatralitzada per les instal·lacions amb el títol "Els pous de Montcada". En les explicacions efectuades a cada parada van participar els companys Jordi Sànchez i Arnaldo Gil amb la col·laboració de l'Amador Expósito, president de la Comissió per la Recerca i la Divulgació de la Memòria de la Trinitat Vella.


En ambdues activitats han col·laborat el Museu Municipal de Montcada, la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova, la Taula Comunitària del Rec Comtal i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquestes rutes culturals pel patrimoni de l'aigua s'emmarquen dins les Jornades Europees de Patrimoni. Aquesta és una iniciativa conjunta del Consell d'Europa i la Comissió Europea en la qual participen una cinquantena d'estats europeus signataris de la Convenció Cultural Europea. Es tracta d'unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de promoure l'accés al patrimoni cultural. El programa, de periodicitat anual, ofereix generalment durant un cap de setmana de setembre o bé d'octubre l'oportunitat de visitar monuments, museus i zones d'interès cultural, obrint les portes al públic.


A tot això, cal dir que, des del diumenge dia 9, a la Casa de l'Aigua de la Trinitat Nova romandrà visitable l'exposició "Nou Barris al cinema", una mostra on es fa referència als cinemes de barri i a les pel·lícules que han tingut com a escenari els barris del districte de Nou Barris. És gratuïta i recomanable a tot el públic en general.

Fotos: AHRNB, Casa de l'aigua de la Trinitat Nova, Miquel-Antoni Romàn.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada