divendres, 4 de novembre del 2022

Presentat el nou volum de l'Enciclopèdia de la Vida, dedicat a Manuel Rodríguez


El passat dijous dia 27 d'octubre a les 19.00 h va tenir lloc al local social de l'Associació de Veïns i Veïnes de les Roquetes (C/ Cantera, 59) la presentació del llibre sobre Manuel Rodríguez, el primer president de l'esmentada entitat. El treball forma part de l'anomenada Enciclopèdia de la Vida que l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha impulsat en els darrers anys per preservar la memòria històrica de les persones. Són exemplars únics i irrepetibles que es poden consultar a l'entitat i, en el present cas, es recull el testimoni personal de tot allò que ell va deixar escrit en vida, tal i com ho va expressar. L'acte, que va comptar amb  la presència d'una trentena de persones, entre d'altres familiars de la persona homenatjada en qüestió, va estar presentat pel company i soci Juanjo Martos. Del Manuel Rodríguez va destacar que va ser una persona exquisida, humana, humanista, que estimava a tothom i que plantejava moltes coses. Seguidament el torn de paraula va passar al company Arnaldo Gil, responsable de passar un petit audiovisual on es reflectia la faceta artística de pintor del qui va ser líder veïnal. Part de la seva obra pictòrica es conserva a l'associació i l'altra a l'Arxiu.


A continuació es va passar el torn de paraula a les persones que van conèixer al Manuel Rodríguez en persona per compartir les seves experiències amb el públic. Per als qui encara el desconeguin, explicar que va néixer a Nerva (Huelva) l'any 1929 i va arribar a Barcelona començant a treballar de manobre. Ja als anys setanta va residir al barri de les Roquetes quan encara formava part de Verdum. De seguida es va integrar a l’Associació de Veïns i Veïnes de Verdum, treballant activament i implicant-se en totes les lluites. El 1973 la vocalia de Sanitat d'on ell formava part es va reunir a la parròquia de Sant Sebastià i va considerar que calia crear l’Associació de Veïns i Veïnes de les Roquetes per treballar més a fons els problemes del barri. Ell es va convertir en el primer president, càrrec que va repetir posteriorment en altres ocasions. El seu lideratge va destacar en la lluita per la sanitat i en reivindicacions com ara l’ambulatori, convertir l’antiga escola Ton i Guida en centre cultural, l'arribada de l'autobús a Mina de la Ciutat, contra l'edificació al Pla dels Cirerers, aconseguir que l'escola Pla de Fornells passés de privada a pública, la construcció de la biblioteca, el casal d'avis, l'arribada del metro i la reurbanització de diversos carrers i places.


L'acte va acabar amb un fort aplaudiment que va demanar el Juanjo Martos a la seva memòria, el qual va qualificar al Manuel de mestre, de referent i del responsable de què el barri disposi d'un nou ambulatori, entre d'altres coses. La cloenda la fer l'Arnaldo Gil, el qual va remarcar que la història la fan també els veïns i veïnes, persones senzilles i anònimes a les quals cal posar en valor pel seu esforç i les seves lluites. Aquesta és la principal raó per la qual existeix l'Enciclopèdia de la Vida, que ja porta cinc volums. Per als persones que vulguin saber-ne més, l'activitat es va emetre en streaming i es troba disponible i consultable al grup de Facebook de l'Arxiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada