dissabte, 11 de març del 2023

Presentat a l'Arxiu el llibre de Finestrelles que commemora el 125è aniversari de l'annexió dels pobles del pla a Barcelona


El passat dijous 28 de febrer a les 19.30 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del llibre de Finestrelles "125 anys annexionats , perspectiva històrica de les annexions dels pobles i barris del pla de Barcelona". Aquest és el volum 13 de la col·lecció. L'acte, que va comptar amb l'assistència d'una vintena de persones, va estar presentat pel company i president de l'entitat Jordi Sànchez i Ruiz, pel soci de l'Arxiu i membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias Manel Martín Pascual i pel coordinador del llibre, soci de l'Arxiu i membre del Centre d'Estudis Ignasi Iglésias, Pau Vinyes i Roig.
La benvinguda va anar a càrrec del Pau Vinyes, el qual va explicar el contingut i l'estructura del llibre, tot remarcant que ha estat l'única publicació de tota Barcelona dedicada a commemorar l'agregació dels pobles del pla a la capital catalana. El torn de paraula va passar al Manel Martín, responsable d'explicar el context històric tant de Barcelona com dels pobles del pla l'any 1897.


Finalment, va intervenir el Jordi Sànchez, que va explicar acompanyat d'un PowerPoint com era l'antic poble de Sant Andreu de Palomar i, en particular, el territori que actualment forma part de l'actual districte de Nou Barris.
El resultat ha estat un llibre col·lectiu de 288 pàgines on han participat diferents centres d'estudis, entre ells l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris. A cada capítol s'analitza com es van viure les annexions a Barcelona, les de 1897 que inclogueren Gràcia, Sant Martí de Provençals, Santa Maria de Sants, Sant Andreu de Palomar, Sant Gervasi de Cassoles i les Corts de Sarrià; l'annexió de 1904 de Sant Joan d'Horta i la de 1921 de Sant Vicenç de Sarrià. Hi ha un pròleg del Manel Martín on destaca que el present treball és una obra diversa, enriquidora i necessària que mostra que el record de les agregacions encara no s’ha perdut i permet mantenir i alimentar la personalitat de cada lloc. Un epíleg de l'Andreu Marfull analitza el futur de les annexions.


Després dels parlaments el públic assistent va aprofitar l'ocasió per preguntar i fer comentaris personals. Un exemplar signat pels autors allà presents es va dipositar a l'Arxiu perquè formi part de la biblioteca. D'altres es van posar a la venda al públic.
L'acte va ser emès en directe i, per aquest motiu, si en voleu saber més i amb més detall, el podeu consultar lliurement al nostre grup de Facebook de l'Arxiu i a Instagram.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada