divendres, 24 de març del 2023

Xerrada a l'Arxiu amb les presidentes dels moviments veïnals


El passat dilluns dia 13 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la xerrada que portava per títol "Parlem amb les presidentes del moviment veïnal a Nou Barris".
Diverses activistes veïnals foren convidades a participar. De totes elles van venir la Inés del Turó de la Peira, l'Èlia de la Prosperitat, la Gregòria Torre Baró, la Trini de la Guineueta, la Yoyi de Verdum i l'Amparo de Roquetes. La presentació i benvinguda anà a càrrec de la companya Montse Argente. Es va posar en valor el fet que, malgrat la presència femenina en els moviments veïnals i les seves aportacions, durant molts anys en les reunions i assemblees els homes tenien més presència.


Cadascuna de les convidades va explicar el seu testimoni personal al capdavant de l'associació veïnal a la qual representaven i representen: com van començar, com es van anar obrint pas, de quina manera es van organitzar, com van compatibilitzar la vida domèstica amb l'activisme veïnal, com van arribar algunes d'elles a la presidència, de quina manera han canviat les entitats veïnals amb la introducció de la perspectiva de gènere i quines han estat les aportacions més destacades al llarg de tants anys de lluita als barris del districte. En definitiva, s'ha posat de relleu que les dones han estat i són compromeses amb els drets elementals de les persones, la millora de les condicions de vida i amb la democràcia. 


L'activitat, d'alguna manera, ha volgut reconèixer a totes aquelles dones que van actuar per aconseguir la millora dels seus barris, tant en l'època franquista com durant els anys de la democràcia. D'una banda, van posar de manifest valors com ara la dignitat dels barris i de les persones, la igualtat, l'esforç i la democràcia. D'una altra, es va remarcar que les dones han contribuir a un canvi social amb la seva implicació a l'hora d'estructurar la xarxa de serveis bàsics i d'equipaments de proximitat als barris. Com a exemple a seguir, es va reivindicar la memòria històrica per no oblidar el paper que elles van protagonitzar pel què han representa en la construcció d'un model de barri i, per tant, d'un model de vida.


Acabats els parlaments es va passar el torn de paraula al públic assistent, força nombrós, al voltant d'unes 40 persones, per tal que qui ho desitgés expressés la seva opinió o bé formulés alguna pregunta a les tertulianes. L'acte va acabar amb un fort aplaudiment. L'acte va ser emesa en directe (streaming) per aquelles persones que no van poder assistir presencialment. Qui vulgui saber-ne amb més detall pot consultar l'audiovisual que es troba publicat al grup de Facebook de l'Arxiu i a Instagram.

1 comentari:

  1. Publicat també al canal de youtube de l'Arxiu
    https://www.youtube.com/@arxiuhistoric9b/featured

    ResponElimina