dissabte, 22 de juliol del 2023

Presentacions de revistes i comiat d’estiu


El passat dimarts dia 18 a les 19.00 h va tenir lloc al local de la llibreria papereria Abacus del passeig de Fabra i Puig la presentació del nou exemplar de la revista “Sàpiens”, el número 256 que, sota el títol “S’ho mereixen”, està dedicat a aquelles dones que, pels seus mèrits i contribucions, mereixerien tenir dedicat un carrer o una plaça. Cal recordar que el passat 8 de març l’esmentada revista va engegar una campanya popular amb l'objectiu de a feminitzar les vies públiques dels nostres pobles i ciutats, doncs actualment a Catalunya només un 4% dels carrers i places tenen nom de dona, la qual cosa demostra la ideologia política que sempre ha existit al darrere. A la pàgina web hi ha una relació de totes les propostes recollides. A la taula on es van fer els parlaments estigueren presents la nostra companya Montse Argente, l’Anna Sallés (historiadora  i professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona), la Clàudia Pujol (periodista i escriptora), la Meritxell Benedí (presidenta de l’Institut Català de les Dones) i la Roser Salicrú (doctora en geografia i història medieval per la Universitat de Barcelona). L’acte tingué la presència d’una vintena de persones.


Concretament les dones a les quals es fa referència i a les que se’ls hi dedica un capítol són la Montserrat Abelló, la Dolors Bargalló, la Dolors Bonella (més coneguda com “La Monyos”), la Maria de Castella, la Júlia Coromines, la Mercè Núñez Targa, la Victòria Pujolar, la Teresa Rebull, la Joana Valls i la Nativitat Yarza.
Acabat l’acte es van posar a la venda els exemplars al públic assistent, un dels quals ha estat adquirit per l’Arxiu que es donarà entrada al fons documental. La Cooperativa Abacus ven els exemplars de la revista “Sàpiens”, una publicació mensual en català de divulgació històrica que inclou una àmplia varietat temàtica com ara política, cultura, economia, naturalesa, gastronomia i ciència. Es duen a terme investigacions per aportar dades a fets històrics poc coneguts o ignorats de la història. Cada número compta amb la col·laboració de persones de l'àmbit acadèmic, tant escrivint articles com assessorant els periodistes.


Poc després, el passat dijous dia 20 a les 19.00 h va tenir lloc al vestíbul de l'Espai Via Favència (seu de l'Arxiu) la presentació del número 84 de la revista "L'Arxiu", corresponent al primer semestre del 2023. L'acte va estar presentat per la nostra companya Montse Argente. Amb l'assistència d'una vintena de persones es va explicar el contingut d'aquest nou exemplar, de 64 pàgines (portada i contraportada incloses). Van participar en les explicacions de cada article la majoria d'autors i autores participants que hi estigueren allà presents. La portada d'enguany fa referència a la malaurada desaparició del punt d’intercanvi de llibres del Turó de la Peira que l’Arxiu havia habilitat en un antic pal telefònic ja en desús. A més, s’inclou el logotip del 40è aniversari de l’entitat.
Pel que fa a l'estructura de la revista, no han faltat els apartats habituals: "Des de l'Arxiu Històric" (amb l'editorial, aquesta vegada dedicada a parlar de la reivindicació de la preservació de la font de Santa Eulàlia, la publicació del nou volum de la Col·lecció Favència i en defensa del comerç local a Nou Barris); "L'Arxiu en acció" (sobre les persones que ens han visitat, les col·laboracions, els mitjans de comunicació que han fet referència a l'entitat, així com les darreres activitats efectuades durant els primers sis mesos de l'any); "Barris" (sobre carrers, fets històrics i espais emblemàtics); "Persones de Nou Barris" (sobre personatges que han fet història als barris del districte); "In memoriam" (recordant les persones desaparegudes al llarg d'aquest primer semestre de l'any); "Patrimoni i memòria històrica" (articles històrics i reivindicatius d'aquells elements que es demana la seva conservació); "Rutes per Collserola" (com sempre, descobrint la muntanya i reivindicant la seva preservació); i "Nou Barris als llibres" (secció dedicada als llibres que parlen del districte). També hi ha uns breus apartats on es fa esmena a les donacions fetes per persones que han aportat interessant material que passarà a formar part del fons documental i uns mots encreuats, aquesta vegada dedicats als carrers de la Trinitat Nova i la Ciutat Meridiana. En la contraportada l'Assessoria Via Júlia ha col·laborat novament amb el seu tradicional anunci publicitari.


En aquest número, del qual s'han fet una edició de 350 exemplars, han escrit articles la Montse Argente, el Josep Maria Babí, l’Analelly Castañeda, el Joan Catafal, la Pilar Escamilla, l’Antonio García, l’Arnaldo Gil, la Marta Grau, la Montse Giral, la Carme Guilera, la Mercedes Hidalgo, el Joscar, la Lourdes Ferrando, el Roberto Lahuerta, el Giussepe Mazzeo, el José María Medina, la Neus Moyano, la Ruth Rodríguez, el Miquel Antoni Román, la Maria del Pilar Ruiz España, el Jordi Sànchez, la Marta de San Nicolás, l’Albert Sanagustín, l’Antonio Silva, la Roser Solà i el Joan Termes.La maquetació de la revista ha anat a càrrec de l'Arnaldo Gil i la correcció lingüística ha estat possible gràcies a la Montse Argente.
Acabat l'acte, les persones assistents a l'acte tingueren l'ocasió d'adquirir el nou exemplar de la revista. Us volem recordar que els socis i sòcies que no hagin pogut assistir a la presentació rebran gratuïtament el butlletí per correu ordinari, i per als qui no siguin socis/es i vulguin adquirir-lo, ho podran fer a partir del proper mes de setembre al nostre local social de Via Favència 288A, tot abonant el preu de venda al públic de 2 euros.


Des del dia 21, l'Arxiu Històric de Roquetes-Nou Barris ha començat unes merescudes vacances d’estiu, doncs han estat uns mesos força intensos en els quals s'ha fet força feina. A partir del proper setembre tornarem a obrir novament al públic tot oferint interessants activitats que es desenvoluparan al llarg del pròxim quadrimestre.

Us desitgem que passeu un bon estiu i unes bones vacances!!!

Fotos: AHRNB i Marta Grau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada